Antwerpen krijgt witte toren

Antwerpen krijgt een nieuwe witte toren. De gebouw zal aan de Ellermansstraat aan het park Spoor Noord staan. ELD architects stond in voor het ontwerp, de werken vangen aan in augustus 2012. De toren zal maar liefst twintig verdiepingen tellen, waarvan de eerste tien voorbehouden zijn voor tachtig studentenkamers en honderdzestig studio’s. Verwacht wordt dat de witte toren, die 78.5 meter hoog is, in september 2014 klaar is.
Antwerpen krijgt een nieuwe witte toren. De gebouw zal aan de Ellermansstraat aan het park Spoor Noord staan. ELD architects stond in voor het ontwerp, de werken vangen aan in augustus 2012. De toren zal maar liefst twintig verdiepingen tellen, waarvan de eerste tien voorbehouden zijn voor tachtig studentenkamers en honderdzestig studio’s. Verwacht wordt dat de witte toren, die 78.5 meter hoog is, in september 2014 klaar is.




EDL Architects - de creatieve cel van ELD partnership – is bekend van ondermeer het Eco Print Center in Lokeren, de Kattendijktorens en het administratief complex van de gemeente Oostkamp. Hun nieuwste project verrijst in Antwerpen. De 78.5 meter hoge toren – waardoor het een van de grootste gebouwen in Antwerpen is – is ontworpen met comfort en toegankelijkheid in het achterhoofd.

De kamers worden volgens de hedendaagse akoestische normen gebouwd. Er zijn twee gemeenschappelijke keukens. Ook een ondergrondse fietsberging met een capaciteit van 778 fietsen en een ondergrondse parking, goed voor 273 auto’s en 40 moto’s en samen 12.400 m² groot, moet studenten aantrekken.



De resterende tien verdiepingen worden gewijd aan honderdtwintig assistentieappartementen met één of twee slaapkamers. Dankzij een aangepaste inrichting, brede hallen en modulaire badkamers en keukens zijn deze allemaal toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

De terrassen, die elke kamer heeft en verplicht werden door de stad, worden door slimme constructies beschermt tegen de wind. Zo blijft het comfort heel het jaar door gegarandeerd. Klassieke en opgetrokken balustrades spelen hierin een grote rol. De wind, die op zeventig meter hoogte behoorlijk veel vrijheid krijgt, wordt getemperd door het toevoegen van tussenschotten tussen de buitenhuid en de dragende gevel op de vier hoeken. Hierdoor wordt de aankomende windsnelheid voor het merendeel in de gevelopeningen met lage balustrades met 50% gereduceerd.




De windcomfortberekeningen werden uitgevoerd door TU-Eindhoven. De technische installaties van de toren zijn met uitzondering van de stookplaats – die zich op het dak bevindt – opgesplitst in twee delen. De onderste helft wordt vanuit de kelder bediend, de bovenste helft van op het dak. De appartementen halen energiepijl 65, terwijl de studio’s E70 halen. Zonnepanelen op het dak verlagen de energiebehoefte van het 23.800 m² grote gebouw.





Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage