Archifocus shortlist: Hendrik Biegs - laureaat Persprijs

Op 10 mei jongstleden vond tijdens I am Architect in Loods 22 in Gent ook de uitreiking van de eerste Archifocus Awards plaats. Architectura.be zet de komende weken telkens een van de winnaars in de picture. Hendik Biegs, met zijn foto's van station Guillemins in Luik laureaat van de Archifocus persprijs, mag de spits afbijten.
Op 10 mei jongstleden vond tijdens I am Architect in Loods 22 in Gent ook de uitreiking van de eerste Archifocus Awards plaats. Architectura.be zet de komende weken telkens een van de winnaars in de picture. Hendik Biegs, met zijn foto's van station Guillemins in Luik laureaat van de Archifocus persprijs, mag de spits afbijten.
Voorstelling bureau HB Fotografie

Hendrik Biegs: 'Na een opleiding fotografie begon ik 10 jaar geleden als fulltime zelfstandig fotograaf te werken. Bijna automatisch rolde ik hiermee richting de bedrijfswereld en voorzie sindsdien tal van bedrijven van het nodige marketingmateriaal. Dit is uiteraard zeer uiteenlopend en gaat van opnamen van gebouwen en interieurs tot het maken van pack-shots en tal van studiofotografie.

Een meerderheid van mijn klanten bestaat uit aannemers, interieurbouwers en architecten. Ongeveer 60 procent van alle opnamen zijn beelden van gebouwen, realisaties van deze bedrijven.'


Waarin onderscheidt architectuurfotografie zich van andere vormen van fotografie?

'Een gebouw is wat het is. Tijdens de opnamen van bv. een interieur zijn er mogelijkheden tot het beïnvloeden van het te fotograferen onderwerp. Dit wordt al een heel andere zaak bij het fotograferen van een gebouw. Op de retouche na uiteraard. Architectuurfotografie is trouwens een zeer dankbare vorm van fotografie.'


Station Guillemins in Luik - Santiago Calatrava

HB: Het station van Luik is één van de meest gefotografeerde gebouwen van België. Het spreekt tot de verbeelding dankzij de speciale vormen, lijnen en verlichting.


HB: Dit zijn panorama's van een ander project van architect S. Calatrava. Prachtige architectuur in Valencia. De mooie lijnen van de gebouwen in combinatie met een "opengelegde" 360°-opname geven de beelden, in mijn ogen, nog een extra cachet.
HB: Een privéwoning ontworpen door architecte Anja Vissers. De avondopname geeft zowel een zicht op de vormen van het exterieur als een inkijk in het interieur.
HB: Ook weer mooie krommingen in het nieuwe gebouw van Umicore in Hoboken. Vooral het verschil van richting in de verschillende niveaus spreekt tot de verbeelding.


Welke fotografen zijn je grote voorbeelden?

Dit beperkt zich niet tot één naam. Maar verschillende beelden, gemaakt door fotografen in binnen- en buitenland.


Welk project maakte het meeste indruk op je?

Het project van Calatrava in Valencia heeft in zijn totaliteit het meeste indruk op mij gemaakt


Welk gebouw zou je zeker nog voor je camera willen krijgen?

Ook dit beperkt zich niet tot één gebouw. Maar Abu-Dhabi lijkt me zeker eens de moeite waard om te bezoeken en enkele gebouwen te fotograferen.


Welke tips heb je voor architectuurfotografen in spe?

De wereld van fotografie draait helaas niet enkel om creativiteit. Ook een sterke commerciële basis is van belang. Bepaal je eigen stijl: technisch, creatief, ..


Praktische info

Naam :          Hendrik Biegs
Bureau:         HB Fotografie
Gemeente:    Herentals
Website:        http://www.hendrikbiegs.be
Facebook:     http://www.facebook.com/HB.fotografie


Alle beelden werden voor de gelegenheid omgezet naar zwart-wit. Dit om samen een geheel te vormen. De foto's in kleur zijn te bekijken op de website.
Deel dit artikel:

Onze partners