Archifocus shortlist: Koen Van Damme - laureaat vakjury

Vorige week lieten we in onze vervolgreeks van de Archifocus Awards Hendrik Biegs (laureaat persjury) aan het woord. Vandaag is de laureaat van de vakjury, Koen Van Damme, aan de beurt. Aan de hand van verschillende projecten laat Koen zien dat hij naast zijn foto's van de VM Residence in St-Martens-Latem (Vincent Van Duysen) nog veel meer in zijn mars heeft.
Vorige week lieten we in onze vervolgreeks van de Archifocus Awards Hendrik Biegs (laureaat persjury) aan het woord. Vandaag is de laureaat van de vakjury, Koen Van Damme, aan de beurt. Aan de hand van verschillende projecten laat Koen zien dat hij naast zijn foto's van de VM Residence in St-Martens-Latem (Vincent Van Duysen) nog veel meer in zijn mars heeft.
V-M resicence Sint-Martens-Latem (Van Duysen)


Voorstelling Koen Van Damme

Ik ben architectuurfotograaf sinds 1994, en werk solo.De interesse voor architectuurfotografie is ontstaan in het KASK (Gent), waar tijdens de opleiding kunstfotografie en -film ook architectuur werd gedoceerd door Paul Robbrecht. Een fotograaf heeft de onderwerpen nodig die de latente beelden in zijn hoofd het best vorm geven. Dat biedt architectuur me. Na mijn studies hebben architectuur en fotografie zich snel verenigd.


Waarin onderscheidt architectuurfotografie zich van andere vormen van fotografie?

Architectuurfotografie wordt veel als een puur technische vorm van fotografie benaderd. Het zo perfect mogelijk afbeelden van een bouwkundige realiteit, zonder meer. Het samengaan van proporties, licht en structuren leiden je makkelijk naar dit straatje. Maar het is tevens de grote valkuil voor een architectuurfotograaf. Omdat het een straat is die doodloopt, maar paradoxaal wel opdrachtgevers kan plezieren. Boeiend wordt het wanneer je voorbij de techniek naar persoonlijke interpretatie gaat. Het punt waar architectuur en fotografische visie elkaar ontmoeten. Daar onstaat de meerwaarde van architectuurfoto's.


V-M residence in Sint-Martens-Latem - Vincent Van Duysen architects

Ik heb het project V-M residence eigenlijk niet gekozen. Het heeft zichzelf aangediend. Bij de opnames besef je al dat je met krachtige beelden te maken hebt, op het moment dat je op de ontspanknop drukt. Dit project van Vincent Van Duysen is als een grote speeltuin voor een architectuurfotograaf. Een locatie die je kinderlijk blij kan maken en waar je je volledig in kunt verliezen, een onuitputtelijke bron van foto's. Omwille van de perfecte verhoudingen, structurele details, en de werking van het licht op de materie.


4 interessante projectenRuime privéwoonst Woning ST in Torhout, Gino Debruyne & Architecten: gefotografeerd wanneer het gebouw nog onbewoond en ongemeubileerd was. De verschillende volumes passen ingenieus in elkaar, en zorgen voor visuele verrassingen.Pure C in Cadzand, Lieven Musschoot interieurarchitect: hedendaags restaurant van Sergio Herman, waar het uitgekiende interieurontwerp ten dienste staat van een nieuwe culinaire belevenis.Tonickx in Kortrijk, Vincent Van Duysen architects: strakke, ruwe architectuur die overvloedig licht toelaat, stille ruimtes waar damesmode wordt ontworpen en geproduceerd.SPE in Evergem, Bontinck architecture & engineering: electriciteitscentrale, waar de industriële architectuur een schulp vormt voor een cluster van technieken.


Welke fotografen zijn je grote voorbeelden?

Hiroshi Sugimoto.


Welk project maakte het meeste indruk op je?

Het Chicago Federal Center van Ludwig Mies van der Rohe.


Welk gebouw zou je zeker nog voor je camera willen krijgen?

House N in Oyta (Japan) van Sou Fujimoto Architects.


Welke tips heb je voor architectuurfotografen in spe?

Ga op zoek naar je hoogst persoonlijke beeldtaal.


Praktische info

Koen Van Damme - Architectural Photography
Louise Derachestraat 37 9041 Oostakker

Website: www.koenvandamme.be
Facebook: www.facebook.com/pages/Koen-Van-Damme-architectural-photography/156348611052169
Email: mail@koenvandamme.be
Tel: 0032 477 407813


Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage