Architect Bart Lens aangeduid als curator voor Bokrijk brandmerkt

Tien ambachten zullen gecommercialiseerd worden. Vijf zijn er al bekend: smid, lederbewerker, bakker/molenaar, pottenbakker en bierbrouwer © Dalemans
De daken worden hersteld © Fabien Cuypers

De ambachten nieuw leven inblazen, dat is wat Bokrijk wil bewerkstelligen met het project Bokrijk Brandmerkt. Architect Bart Lens neemt de rol van curator op zich. Lens staat in voor de actuele blik op het project in het openluchtmuseum van Bokrijk.

Dit initiatief ontsluit het Vlaams vakmanschap van vroeger voor de bezoeker van de 21ste eeuw. Het project moet tegen maart 2018 op volle toeren draaien.Hoewel er nu ook al verschillende ambachtslui actief zijn op het domein, wil de directie dit uitbreiden. Maar liefst tien traditionele ambachten zullen een eigen ambachtswoning krijgen, waar ze hun kunst kunnen beoefenen. Deze traditionele huizen krijgen een eigentijdse invulling, waardoor de bezoeker actief mee kan werken en de resultaten kan kopen.

Bart Lens, architect-stichter van Lens°Ass architecten, is de curator van het project. "De toekomst van Bokrijk schuilt erin om de bezoekers vanuit het hier en nu verbanden te laten leggen met het verleden, eerder dan nostalgisch terugblikken op hoe het eens was," vertelt Lens, "Tal van eigentijdse ontwerpen stoelen op oude gebruiken en technieken die in Bokrijk schering en inslag zijn."


Invulling

Hoe het hele project exact ingevuld zal worden is nog niet meteen duidelijk. Wel staat vast dat er 10 ambachtshuizen zullen komen. De goederen die zij maken zullen tot stand komen onder invloed van 10 verschillende designers. Een huisstijl zorgt ervoor dat er een rode draad doorheen het geheel loopt. De producten worden verkocht in de huizen zelf, maar ook in de traditionele museumwinkel. De bedoeling van het hele project: de spirit van Bokrijk commercialiseren en zo extra jobs creëren.

Deel dit artikel:
Onze partners