Architect Bert Vandael (Studio TEC) combineerde houtbouw met cortenstaal in zijn woning

Cortenstaal blijft een populair bouwmateriaal. Architect Bert Vandael van het bureau Studio TEC gebruikte het roestbruine staal voor de gevels zijn eigen kantoor en woonst in Houthalen.
Cortenstaal blijft een populair bouwmateriaal. Architect Bert Vandael van het bureau Studio TEC gebruikte het roestbruine staal voor de gevels zijn eigen kantoor en woonst in Houthalen. De woonst is een eenvoudig balkvormig volume met zadeldak. Er is geopteerd voor een split-level om het hoogteverschil tussen wegniveau en maaiveldniveau op te vangen. Dat gebeurt via keermuren aan de voorzijde. Die keermuren zorgen bovendien voor extra horizontaliteit in het ontwerp. Aan de achterzijde biedt de zitkamer een panoramisch zicht op de tuin.

De voorgevel met horizontale keermuren

De achterzijde van de woonst

Het Cortenstaal laat het huis meeleven met de natuur. Bij zonnig weer kleuren de gevels oranje, bij regenachtige wolken donkerbruin. Bert Vandael blijft echter op zijn hoede voor roestvorming op plaatsen waar dat niet welkom is. Daarom installeerde hij tijdelijke beschermconstructies die roest op andere materialen beperken.

De architect koos trouwens niet voor Cortenstaalcasettes, maar voor platen met een dikte van 3 millimeter. Die platen plaatste hij eigenhandig op een onderliggende houtstructuur. Het nadeel van de platen is dat ze licht gebogen kunnen zijn door het walsen ervan tijdens het productieproces. Bert Vandael boog dat nadeel letterlijk om tot een voordeel. Hij liet de golven staan om de gevel een dynamischer uitzicht te geven.

Cortenstaalplaten (3 mm) liggen op een onderliggende houtstructuur

Uiteraard houdt het ontwerp ook rekening met de technieken van duurzaam bouwen. In de leefruimtes is er een maximale inval van daglicht en in alle kamers hangt energiezuinige verlichting (spaarlampen, led-licht etc.). Met een warmwaterboiler en beperkte vloerverwarming is ook de verwarming is een duurzaam aspect van Bert Vandaels woning.

    
De leefruimtes worden energiezuinig verlicht en duurzaam verwarmd

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage