Architecte nieuwe vleugel Z33 wint W Award

Francesca Torzo heeft op de W Awards de Moira Gemmil Prize for Emerging Architecture gewonnen. De Italiaanse architecte tekende onder meer de nieuwe vleugel van Z33 in het centrum van Hasselt. De W Awards, voordien bekend als de Women in Architecture awards, willen de wereldwijde bijdrage van vrouwen aan het beroep van architect erkennen.

De Moira Gemmil Prize for Emerging Architecture beloont vrouwelijke architecten jonger dan 45 jaar wiens werk uitmunt in design en voor wie derhalve een mooie toekomst lijkt weggelegd. In haar motivering verwijst de jury expliciet naar Torzo’s ontwerp voor de nieuwe vleugel van Z33 in Hasselt, die op 14 maart de deuren openzwaait. Vooral hoe het ontwerp door zijn soberheid en configuratie binnenin het aanpalende historische begijnhof respecteert, werd geloofd. Torzo ontvangt 10.000 Britse pond of zo’n 11.500 euro.


"Volledige heruitvinding architectuur"

De integrale motivering van de jury: “Elk van de projecten van Torzo is een volledige heruitvinding van wat architectuur kan zijn, met doolhofachtige plannen of vreemde constructielogica. Z33 is zowel mooi als poëtisch, Torzo zet een scène neer voor personages om te animeren, zoals een theaterregisseur. Ze neemt dezelfde ruimte in als Olgiati of Zumthor, maar ze gaat zelfs verder dan haar mentoren; het bereiken van een niveau van volledigheid in een industrie die dit niet vaak toestaat.”

Mariam Kamara kreeg een eervolle vermelding. Naast de Moira Gemmil Prize for Emerging Architecture bestaan de W Awards ook nog uit de MJ Long Prize for Excellence in Practice, de Jane Drew Prize for Architecture 2020 en de Ada Louise Huxtable Prize for Contribution to Architecture 2020.

Deel dit artikel:

Onze partners