Architectenbureau Jan Maenhout bouwt voor Woonhaven en AG Kinderopvang in Deurne

Op 1 oktober is Woonhaven Antwerpen gestart met de bouw van 45 nieuwe sociale woningen in de Tweemontstraat/Van Cortbeemdelei in Deurne. Het complex, dat naast de woningen ook een kinderdagverblijf bevat, werd ontworpen door Architectenbureau Jan Maenhout. Het kinderdagverblijf zal beheerd worden door AG Kinderopvang. Het verblijf voorziet 56 kindplaatsen, wat betekent dat er een 70-tal kinderen opgevangen kunnen worden. In het najaar van 2014 nemen de eerste bewoners hun intrek.
Op 1 oktober is Woonhaven Antwerpen gestart met de bouw van 45 nieuwe sociale woningen in de Tweemontstraat/Van Cortbeemdelei in Deurne. Het complex, dat naast de woningen ook een kinderdagverblijf bevat, werd ontworpen door Architectenbureau Jan Maenhout. Het kinderdagverblijf zal beheerd worden door AG Kinderopvang. Het verblijf voorziet 56 kindplaatsen, wat betekent dat er een 70-tal kinderen opgevangen kunnen worden. In het najaar van 2014 nemen de eerste bewoners hun intrek.
 
In het district Deurne heeft Woonhaven Antwerpen vandaag 1.330 sociale woningen. Daar komen nu 39 appartementen en 6 eengezinswoningen bij. Het aantal slaapkamers in de appartementen varieert van 1 tot 4. De woningen hebben allemaal 4 slaapkamers. “Deze uitbreiding past in onze planning om meer woningen te creëren, verspreid over de stad”, zegt Bennie Forier, algemeen directeur. “We investeren al enkele jaren in een betere spreiding van ons patrimonium. Daarbij kiezen we vooral voor kleinere inbreidingsprojecten, die opgaan in straatbeeld. Want sociale huisvesting is een deel van deze stad.” Om die integratie in het straatbeeld te versterken, bouwt de huisvestingsmaatschappij ook een kinderdagverblijf in haar complex. “De stad liet ons weten dat hieraan nood was in Deurne-Noord. Wij hebben dan ook met plezier onze architecten de opdracht gegeven om een kinderdagverblijf te voorzien.”
 

Eigen identiteit

Het stedelijk kinderdagverblijf zal beheerd worden door het Autonoom Gemeentebedrijf Kinderopvang Antwerpen. Het verblijf functioneert autonoom binnen het project en krijgt dan ook een eigen visuele identiteit. Omwille van de toegankelijkheid en veiligheid bevindt het kinderdagverblijf zich op het gelijkvloers. De vier leefgroepen (twee baby- en twee peutergroepen) kijken uit op een centrale buitenruimte. De inrichting van het kinderdagverblijf werd volledig op maat van het kind ontworpen en uitgewerkt. Zo wordt er onder meer gebruik gemaakt van veilige materialen en speelse kleuren die de fantasie van de allerkleinsten prikkelen.


Het kinderdagverblijf valt in het project op door een geheel eigen stijl


Duurzaamheid

Ook duurzaamheid en zuinigheid stonden in het eisenpakket van de stad. Het dak van het kinderdagverblijf wordt uitgewerkt als een groendak. Dit oogt niet alleen mooi, maar heeft een bijkomende isolerende functie.  “Daarnaast voorzien we voor heel het complex zonneboilers. De zon verwarmt het water voor badkamer en keuken voor, waardoor er minder aardgas nodig is om het water op te warmen en onze huurders dus een lagere energiefactuur zullen hebben”, zegt Forier. Verder komt er een ondergrondse parking en alle sociale woningen krijgen een eigen buitenruimte.  In het gebouw wordt ook een polyvalente ruimte voorzien die buurtverenigingen kunnen gebruiken voor vergaderingen. Het hele bouwproject kost 8,5 miljoen euro.
 
Dit project is slechts één van de nieuwbouwprojecten die Woonhaven Antwerpen uitvoert. Momenteel worden nog een tiental projecten voorbereid voor de bouw van nog eens 310 extra sociale woningen in Antwerpen.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage