Architectencafé in Leuven: Belgische architecten in Europa ... en er buiten

Stad en Architectuur haalde de tentoonstelling van de inzendingen voor de Mies van der Rohe Award 2011 exclusief voor de Benelux naar het M-museum in Leuven (van 22/3 tot 28/4). Naar aanleiding hiervan organiseert BVA ism. Stad en Architectuur op donderdag 29 maart 2012 een Architectencafé over het werk van Belgische architecten in het buitenland.
Stad en Architectuur haalde de tentoonstelling van de inzendingen voor de Mies van der Rohe Award 2011 exclusief voor de Benelux naar het M-museum in Leuven (van 22/3 tot 28/4). Naar aanleiding hiervan organiseert BVA ism. Stad en Architectuur op donderdag 29 maart 2012 een Architectencafé over het werk van Belgische architecten in het buitenland.


Programma
 
18u30    Onthaal & registratie
              Museum M, Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven
              Klik hier voor de bereikbaarheid van Museum M.

19u00     Presentaties


Drie leidinggevende architecten van bureaus die internationaal hun sporen verdienden, vertellen over hun ervaringen in het buitenland.

Hendrik Vermoortel, bestuurder bij BURO II & ARCHI+I, brengt een verhaal over samenwerken. Hij zal aanbrengen hoe vanuit de bureaufilosofie van multidisciplinair teamwerk verschillende internationale projecten vorm krijgen.Baiyun International Convention Centre Guangzhou China -  Philippe van Gelooven


Luc Reyn leidt al verschillende jaren de buitenlandse projecten voor CREPAIN BINST ARCHITECTURE. Op dit moment volgt hij het project op het Oosterdokseiland. Hij schetst enkele projecten zowel vanuit een stedenbouwkundig kader als vanuit een projectmatige insteek.
CBA_IJburg Amsterdam - CREPAIN BINST ARCHITECTURE


Luc Deleuze vennoot van ART & BUILD ARCHITECT heeft het over de wijze waarop het bureau buitenlandse projecten aanpakt.
Gebouw AGORA van de Europese Raad in Straatsburg - ART & BUILD


Ter afsluiting wordt een kort debat tussen de drie sprekers gemodereerd door Sylvie Bruyninckx, voorzitter van BVA. Vragen die daar aan bod komen zijn: Wat brengt een bureau er toe projecten in het buitenland te ontwerpen? Wat zijn de verschillen qua appreciatie ten opzichte van de situatie in eigen land? Wat zijn sterke punten van Belgische bureaus en wat is hun zwakte? ...


20u30      Bezoek aan de tentoonstelling

De Prijs van de Europese Unie voor Hedendaagse Architectuur, beter bekend als de Mies van der Rohe Award, is een initiatief van de Europese commissie en één van de meest prestigieuze prijzen voor hedendaagse architectuur wereldwijd. De internationale jury selecteerde 45 projecten uit 343 ontwerpen in 33 Europese landen. Maar liefst zeven Belgische inzendingen haalden de shortlist en Bronks in Brussel schopte het zelfs tot allereerste Belgische finalist. De tentoonstelling is open tot 22.00 uur.
Winnaar van de Mies van der Rohe Award 2011 werd David Chipperfield Architects met het ontwerp voor het Neues Museum in Berlijn. Bosch. Capdeferro Arquitectures werden bekroond als 'Emerging Architect' met hun realisatie van een eengezinswoning in hun thuishaven Girona.

De reizende tentoonstelling geeft een overzicht van de 45 geselecteerde projecten. Na Londen en Parijs is Leuven de volgende halte op het parcours door Europa.
21u00      Afsluitende drink in het M-café


Inschrijvingen

De deelname is gratis voor leden van BVA en bedraagt 15 euro voor niet-leden. Overschrijven kan op rekeningnr. 733-0328087-63 van BVA met vermelding "Architectencafé Leuven".  Bij de inschrijving zijn twee consumpties en het toegangsticket tot de tentoonstelling inbegrepen.

Klik hier voor het inschrijvingsformulier.

Het aantal deelnemers aan dit architectencafé, dat niet bedoeld is voor een breed publiek, maar zich specifiek richt tot architecten, wordt om praktische redenen beperkt tot max. 60 personen.
Snel inschrijven is dus de boodschap!

Let op: de inschrijving is pas definitief na het overschrijven van de deelnameprijs. Bedragen die overgeschreven worden na het afsluiten van de inschrijvingen worden onverwijld teruggestort. Bij eventuele annulatie wordt er niet teruggestort, maar vervanging van de ingeschreven deelnemer is wel mogelijk. Wegblijvers die niet tijdig verwittigen, zullen een kostennota van 25 euro ontvangen. Dit geldt ook voor de leden.


Deel dit artikel:
Onze partners