Architectencongres NAV richt de blik op de toekomst

NAV blaast woensdag 8 juni verzamelen in Mechelen voor haar Architectencongres. Het centrale thema: de architect in 2050. Hoe kunnen architecten zich wapenen voor de bouwpraktijk van morgen in deze almaar sneller veranderende wereld? Je ontdekt het op het Architectencongres. Inschrijven kan op deze website.

Architecten werken in een almaar sneller veranderende wereld. Hun maatschappelijke rol evolueert, maar ook de bouwsector zelf. Innovatieve bouwsystemen, veranderende verhoudingen met aannemers, overheden, financiers en adviseurs... Ze schudden ons ecosysteem door elkaar.

“Als architecten worden we gedwongen om na te denken over een toekomstvisie. Eentje die ons beroept wapent voor de bouwpraktijk van vandaag, maar ook die van morgen en overmorgen. Hoe nemen we een prominente rol in binnen nieuwe visies op duurzaamheid, stedenbouw en mobiliteit en een explosieve bevolkingsaangroei? Tijdens dit congres onderzoeken we wat ons te wachten staat en hoe we er als sector het best op kunnen reageren”, aldus NAV.

Op het programma

19U00: DE ARCHITECT IN 2050
Visie voor vooruitgang van het architectenberoep
Door Dirk Mattheeuws en Steven Lannoo, voorzitter en directeur van NAV
In aanloop naar het congres schreef NAV een visietekst over het beroep van architect. Als voorbereiding onderzocht men wat vandaag het Unique Selling Point van het beroep van architect is.

19U25: GAP THE MIND
De toekomst is niet van gisteren!
Door Herman Konings, veranderingspsycholoog en trendanalist
We beleven aardverschuivende crisissen. Herman Konings onderzoekt hoe consumensen zich verhouden tot de door de crisis versnellende beschavingsprocessen als duurzaamheid, gezondheid, bescherming, kennis, digitalisering, urbanisering, globalisering, individualisering en ID shift.

19U55: JOUW ROL IN DE BOUWKETEN
Initiator, specialist, productontwikkelaar of integrator?
Door Hans Wamelink, hoogleraar Design and Construction Management TU Delft
De resultaten van een onderzoek over het creëren en toe-eigenen van professionele, financiële en gebruikswaarde als architect. Hoe verhouden de verschillende rolstructuren in de bouwketen zich tot elkaar en hoe bestendigen we veranderingen hierin?

20U20: SAMENWERKEN
Samenwerken in een oplossingsgerichte rondetafelhouding
Rondetafel met Jozef Hessel (A1AR-architects), Steven Maeyaert (Furnibo), Sven De Bondt (Alides), Peter Vanden Abeele (Stadsbouwmeester Gent) en Mr. Cindy Meynendonckx (GSJ Advocaten).
Een belangrijke voorwaarde om als bouwteam succesvol te zijn, is onderling vertrouwen. Een beter resultaat is het doel van zowel de bouwheer, architect als de uitvoerders. Team staat hier voor Together Each Achieves More. Toch?

20U50: ROADMAP
Naar een succesvolle toekomst
Door Dirk Mattheeuws en Steven Lannoo, voorzitter en directeur van NAV
Het NAV heeft vele acties in petto om de noodzakelijke veranderingen vorm te geven. Onder architecten is de consensus dat ook een aanpassing van ons wettelijk kader nodig is, vrij groot. Hoe verregaand mag/moet die zijn?

21U10: NETWERKRECEPTIE

22U30: EINDE


Alle praktische info en de inschrijflink kan je terugvinden op de website van het Architectencongres.

Bron: NAV

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage