Architecturaal wonen in de schaduw van de Broeltorens (Lens°ass architecten)

In de schaduw van de Broeltorens in Kortrijk is zopas een bijzonder woonproject opgeleverd van de hand van Lens°ass architecten, getekend in opdracht van Immogra. One Broel bestaat uit vier unieke gebouwen, allemaal met de ogen gericht op een groene oase en met een binnengebied opgetrokken richting de Broeltorens.Het project bevindt zich naast het icoon van Kortrijk. Er diende dan ook heel goed rekening te worden gehouden met de context en hoe het project zich zou kunnen inbedden in zijn omgeving", klinkt het bij de ontwerpers. 

One Broel bestaat uit 68 luxueus afgewerkte appartementen en twee commerciële ruimtes rondom een centrale binnentuin met zicht op de iconische broeltorens van Kortrijk. Het totale bovengrondse bouwprogramma bedraagt 10.000 m2 BVO.

Vier gebouwen

Het ontwerp van Lens°ass architecten bestaat uit vier verschillende gebouwen, elk met hun eigen identiteit. Aan de verlaagde Leieboorden, vlak aan de Broeltorens, bevindt zich de historische voorgevel van de het voormalige schoolgebouw Paulinen: het gezicht en de toegangspoort van One Broel. Langs de kant van de Leie koos Lens°ass architecten voor een glazen wand en wordt het gebouw getransformeerd in een fonkelende reflectie van het aangrenzende water. De raampartijen verdwijnen ook in de grond, alsof een waterval over de gevel valt en de groene bodem het water absorbeert. Dat gebouw kreeg de toepasselijke naam ‘Waterspiegel’.

In het midden van de groene binnentuin staat De Ode. Het gebouw wordt gekenmerkt door een voor Lens°ass architecten kenmerkende baksteenarchitectuur met afgeronde vormen. Hierdoor krijgt het gebouw een uitgesproken golving en zachtere uitstraling om zo beter aan te sluiten op zijn omgeving. Het gebouw Kwatrijn is ontworpen om aan te sluiten binnen het historisch beeld van de Groeningestraat, door zijn eenvoud en klassiek geïnspireerde ramen, met een zicht op de Broeltorens, de binnentuin en de prachtige historische kapel.


Ademruimte

Tussen de gebouwen van nieuwbouwproject One Broel en de Leie is een nieuw publiek toegankelijk stadspark van 3.500 m² aangelegd. Architect Bart Lens: "Als architectenbureau wilden we het verschil maken door de plek niet vol te bouwen, maar de unieke historische elementen te doen spreken. Zo kozen we ervoor om het binnengebied vrij te houden zodat iedereen voldoende zon, zicht én ademruimte krijgt." 

One Broel is een duurzaam project in de brede zin van het woord. Het is een stedelijk project, dichtbij alle openbaar, diensten,... in een fietsminnende stad. Er werd gebouwd waar eerder gebouwd was, op compacte wijze, en er is zeer veel aandacht besteed aan groene open ruimten en bomen. Ook aan akoestisch en visueel comfort is veel belang gehecht, waardoor bestendig wonen ook een duurzame factor wordt. Het project is voorzien van alle nodige technische uitrustingen, en behaalt dankzij de oriëntatie, isolatie en compactheid een goede energetische score.

"Het project omvat alles wat een residentieel project zou moeten hebben. Rust, ligging aan het water en de Broeltorens, veel groen, een uitstekende oriëntatie, mooie zichten en een prachtige architectuur", aldus projectontwikkelaar Immogra. 

Bron: Immogra, Lens°ass architecten
Deel dit artikel:
Onze partners