Architecturale vrijheid én duurzaam comfort bij PwC dankzij Thermoduct

In de duurzame en innovatieve PwC Campus in Diegem, vlakbij de Brusselse ring, kon ook een state-of-the-art binnenklimaatoplossing niet ontbreken. Daarom werd gekozen voor een klimaatplafond van Thermoduct, dat een scala aan voordelen biedt op het gebied van energie-efficiëntie, comfort en architecturale vrijheid. Meer uitleg door Yanick Caers, Operationeel Directeur bij Thermoduct.

"Een klimaatplafond is in wezen een geïntegreerd buizennetwerk in het plafond dat zorgt voor de verwarming en koeling van een ruimte," legt Caers uit. "Doorheen dit netwerk circuleert water met verschillende temperaturen, afhankelijk van de behoefte aan verwarming of koeling. Thermoduct heeft verschillende types klimaatplafonds in zijn gamma gaande van systemen waar achteraf bezetting over komt tot een gipskartonnen klimaatplafond, zoals in de PwC Campus  geïnstalleerd. Het systeem zelf blijft onzichtbaar en zorgt voor een gelijkmatig en aangenaam binnenklimaat zonder dat er traditionele verwarmings- of koelelementen zichtbaar zijn."

Energie-efficiënt en esthetisch aantrekkelijk

De keuze voor het Thermoduct klimaatplafond bij de kantoren van PwC was gebaseerd op verschillende factoren. "Ten eerste wilde men een systeem dat zowel energie-efficiënt als esthetisch aantrekkelijk is," zegt Caers. "Het klimaatplafond maakt gebruik van lage verwarmingstemperaturen en hoge koelregimes, wat resulteert in een lager energieverbruik. Daarnaast zorgt de onzichtbare integratie in het plafond voor een strakke en moderne uitstraling, wat perfect past bij het imago van PwC en ook aansloot bij de creatieve ontwerpen van de interieurontwerpers."

Architecturale vrijheid

Een van de belangrijkste voordelen van een klimaatplafond is de architecturale vrijheid die het biedt. "Het klimaatplafond is onzichtbaar en laat ruimte voor andere ontwerpkeuzes zonder concessies te doen aan het comfort," aldus Caers. "Er is slechts 1 cm extra ruimte nodig in vergelijking met een klassieke standaard gipsplaat. Bovendien zorgt het voor een zeer efficiënt energieverbruik, wat niet alleen kostenbesparend is, maar ook bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelen van PwC. Het systeem kan ook gemakkelijk worden gecombineerd met andere technieken zoals verlichting en ventilatie, wat de flexibiliteit verder vergroot."

In een goed geïsoleerd kantoorgebouw met veel ramen, zoals dat van PwC, is er eerder sprake van een koellast dan een verwarmingstekort. Caers licht toe: "Aangezien koele lucht daalt, is het interessanter om het systeem in het plafond te verwerken. Het rendement is dan veel hoger. Bovendien hebben kantoorgebouwen vaak een zwevende vloer waar de bekabeling in is verwerkt, waardoor daar geen ruimte is voor een verwarmings- en koelsysteem."

Vlotte plaatsing dankzij goede voorbereiding

De voorbereiding en plaatsing van het klimaatplafond vereisten een zorgvuldige planning en coördinatie. "Vooral het studiewerk vooraf was intensief, omdat we ervoor moesten zorgen dat alle systemen naadloos op elkaar aansluiten," vertelt Caers. "De plaatsing zelf verliep relatief snel en duurde zo’n drie weken, maar het was het puzzelwerk vooraf dat cruciaal was voor het succes van het project. Er moest nauw worden samengewerkt met verschillende disciplines om ervoor te zorgen dat alles correct werd geïnstalleerd en functioneerde zoals bedoeld."

Technische overwegingen voor architecten en bouwprofessionals

Architecten en bouwprofessionals moeten rekening houden met de integratie van het klimaatplafond met andere systemen zoals verlichting en ventilatie. "Het is belangrijk om dat vanaf het begin nauwkeurig te plannen om ervoor te zorgen dat alles naadloos in elkaar past," benadrukt Caers. "Daarnaast biedt het klimaatplafond verschillende opties voor afwerking en kan het zowel nat als droog worden toegepast, afhankelijk van de specifieke behoeften van het project."

Bijdrage aan de doelen van PwC

Het klimaatplafond heeft bijgedragen aan een energie-efficiënt en comfortabel binnenklimaat, wat belangrijk was voor PwC. "Het systeem heeft ook geholpen om de operationele kosten te verlagen en het ecologische voetafdruk te verkleinen," zegt Caers. "Daarnaast zorgt het voor een moderne en strakke uitstraling van het kantoor. De combinatie van esthetiek, comfort en duurzaamheid heeft ervoor gezorgd dat het klimaatplafond perfect past bij de doelstellingen van PwC."

Deel dit artikel:
Onze partners