Atelier Vens Vanbelle wint bis Architectuurwedstrijd ‘wonen in appartementen’

Voor het vijfde opeenvolgende jaar organiseerde bis, de bouw- en immobeurs die tot vorige week liep, een architectuurwedstrijd. Het thema dit jaar was ‘Wonen in appartementen’. Daarbij stonden de vragen ‘Hoe kunnen appartementen concurreren met huizen?’ en ‘Hoe kunnen ze op een duurzame, innovatieve én aantrekkelijke manier tegemoet komen aan onze onverminderde behoefte aan wooncomfort en levenskwaliteit?’ centraal. Atelier Vens Vanbelle kwam met het project ‘Vier inventieve stadsappartementen rond een patio’ als winnaar uit de bus.
Voor het vijfde opeenvolgende jaar organiseerde bis een architectuurwedstrijd. Het thema was dit jaar ‘Wonen in appartementen’. Daarbij stonden de vragen ‘Hoe kunnen appartementen concurreren met huizen?’ en ‘Hoe kunnen ze op een duurzame, innovatieve én aantrekkelijke manier tegemoet komen aan onze onverminderde behoefte aan wooncomfort en levenskwaliteit?’ centraal. Atelier Vens Vanbelle kwam met het project ‘Vier inventieve stadsappartementen rond een patio’ als winnaar uit de bus.


    

Het winnende project van Atelier Vens Vanbelle.Wedstrijdcriteria

Drie types kwamen in aanmerking: individuele appartementen met een slimme, efficiënte, verrassende inrichting (ook los van het gebouw waarvan ze deel uitmaken), volledige appartementsgebouwen en huizen die na renovatie opgedeeld werden in appartementen. De jury kwam na beraad tot een selectie van 4 laureaten, waarvan het project van Atelier Vens Vanbelle tot winnaar van deze 5de bis-architectuurwedstrijd werd uitgeroepen.


Vier inventieve stadsappartementen rond een patio - Atelier Vens Vanbelle

Dit gebouw verrees op de plek waar ooit een uitgebrande kostuumwinkel stond. Enkel de achtergevel is blijven staan. Het project past vier nieuwbouwappartementen zo in elkaar dat ze onder, boven en door elkaar lopen. Elk appartement kijkt zowel uit op de straat, op het binnenpleintje als op de koer, zodat er op elk moment van de dag wel ergens zonlicht binnen schijnt.

    Overige laureaten

-Appartement wordt mini-loft dankzij ‘wonderwall’ - Barrera Pablo Architects
-Verbouwing van een (klein) appartement - Moorsjacobs architecten
-Van suikermagazijn tot woon- en werkerf - Verdickt & Verdickt architecten


Algemene vaststellingen

Iets meer dan de helft van de inzendingen betrof nieuwbouwprojecten van zowel grote appartementsblokken (aan zee) als kleinere projecten in de centrumsteden. Toch zijn er bij de vier laureaten drie renovaties. Qua materiaalkeuze voor de gevels, die uiteraard vaak opgelegd wordt door de bouwvoorschriften, valt op dat naast beton, baksteen, sierpleister en glas, vaker dan vroeger voor (een gedeelte in) hout wordt gekozen. Binnenin is minimalisme nog steeds troef, met heel veel wit voor wanden en meubilair. Er wordt vaak gekozen voor duurzame materialen. Bij de nieuwbouwprojecten zien we veel uitkragende volumes en oversteken die bescherming bieden tegen zon en regen. Veel gebouwen zijn voorzien van ruime patio’s, binnenpleinen of koeren. Eveneens opvallend is de voorkeur voor grote terrassen - waar mogelijk inpandig - en voor schuif- en harmonicadeuren. De schaarse beschikbare binnenoppervlakte wordt meestal functioneel, intelligent en efficiënt gebruikt. 


De jury  

De jury bestond dit jaar uit Kris Coremans, burgerlijk ingenieur-architect en landschapsarchitect, Jo Lefebure, Stad Gent cel Architectuur, Ignace Vandenabeele, projectontwikkelaar Canal Properties, Veerle Wenes, Creative Director van de Artexis Group.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage