Awg architecten realiseert woonbouwproject in Tilburg

Het antwerpse architectenbureau awg architecten heeft woonproject deWerf ontworpen. Deze woningbouw, gelegen op de kop van de Tilburgse Piushaven, omvat 46 grondgebonden woningen, 41 appartementen, 20 groepswoningen voor Korsakov-patiënten (mensen met een geheugenproblematiek) en een ondergrondse parking. Het project is een onderdeel van het grootschalige herontwikkelingsplan van de Piushaven.

Deze werd immers in de jaren 20 aangelegd om een verbinding te vormen met het Wilhelminakanaal en het zuidelijke deel van de Tilburgse binnenstad.

Het project ligt op de noorderoever van de Piushaven. Daar vormt het bakstenen gebouw een geheel met de wijk Armhoefse Akkers. Het stedenbouwkundig ontwerp houdt rekening met het bestaande karakter van de wijk. De aaneengesloten strook van grondgebonden woningen sluiten qua schaal en gebruikt materiaal aan met de bestaande behuizing.


Landschap

Aan de waterzijde verloopt de bebouwingslijn meanderend. Ze vormt er een reeks openbare plekken die elk een eigen karakter hebben. Door dit ontwerp ontstaan er woningen vlak aan het water, maar tegelijkertijd ook eerder teruggetrokken woningen die rond een parkruimte liggen.

Op het einde van deze strook staat een toren die de locatie van het project duidelijk aangeeft. Deze hoogbouw is zichtbaar vanuit zowat elke hoek en geeft een prachtig uitzicht over de haven, de binnenstad en de groene weides van de regio. De toren is ontworpen met een casco dat verschillende plattegronden toelaat en in de toekomst nog aanpasbaar is.

 

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage