Awg Architecten wint publieksprijs Grote Groninger Gebouwenenquête met Leegkerk

De winnaars van de Grote Groninger Gebouwenenquête 2013 zijn bekend. De kerk van Leegkerk, een van de kerken van Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK), werd in de categorie herbestemming de winnaar van de publieksprijs met bijna 40 procent van de stemmen. Deze kerk werd onlangs grondig verbouwd door awg architecten uit Antwerpen.
De winnaars van de Grote Groninger Gebouwenenquête 2013 zijn bekend. De kerk van Leegkerk, een van de kerken van Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK), werd in de categorie herbestemming de winnaar van de publieksprijs. Deze kerk werd onlangs grondig verbouwd door awg architecten uit Antwerpen.
Publieksjury

Dit jaar kon voor het eerst gestemd worden in twee categorieën: nieuwbouw en herbestemming. Met bijna 40 procent van de stemmen was het project van awg architecten in de categorie herbestemming de grote favoriet voor de publieksjury.


Multifunctioneel gebruik

De kerk in Leegkerk is al jaren een gewilde plek voor concerten en feesten en verkeerde in goede bouwkundige staat. Wel was er grote behoefte aan betere faciliteiten voor multifunctioneel gebruik. Jan Verrelst van awg architecten heeft met dat doel een gouden blok ontworpen van zes bij zes bij zes meter. Binnen in het blok is ruimte voor een pantry, toiletten en opslag. Het blok heeft een trap; bovenop het blok wordt op termijn een permanente expositie ingericht over de geschiedenis van de kerk en het gebied. Ook ontwierp awg architecten de draaibare deurkasten waarmee schip en koor van elkaar gescheiden kunnen worden waardoor er bergruimte ontstaat.
In april 2013 werd de verbouwde kerk feestelijk in gebruik genomen.
De Grote Groninger Gebouwenenquête is een traditioneel onderdeel van de jaarlijkse Dag van de Architectuur in Groningen. De Bond Nederlandse Architecten (BNA) is in Nederland initiatiefnemer van de Dag van de Architectuur.

Foto's: Harold Koopmans

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage