AZ Groeninge: op naar 1000 bedden

Een van de grootste ziekenhuisprojecten van het land op dit moment is ongetwijfeld het Kortrijkse fusieziekenhuis AZ Groeninge waarvoor osar samenwerkt met Baumschlager & Eberle, Itten & Brechb├╝hl. In april van dit jaar werden de eerste vleugels in gebruik genomen. Vanuit de lucht konden we er moeilijk langs kijken.

Een van de grootste ziekenhuisprojecten van het land op dit moment is ongetwijfeld het Kortrijkse fusieziekenhuis AZ Groeninge waarvoor osar samenwerkt met Baumschlager & Eberle, Itten & Brechbühl. In april van dit jaar werden de eerste vleugels in gebruik genomen. Vanuit de lucht konden we er moeilijk langs kijken.

Het totale ziekenhuiscomplex zal 1000 bedden tellen. De vleugels die in april 2010 in gebruik werden genomen, omvatten 380 bedden, zo’n 30% van de totaliteit. De tweede bouwfase start in principe in augustus 2010 en de derde fase wordt ingezet vanaf januari 2011. Intussen is ook de bouw van een parkeergarage met 6 verdiepingen, uitgesteld tot 2011. De Het ziekenhuis hoopt tegen dan op een betere overheidsfinanciering. In afwachting komen er 3 tijdelijke parkings op wandelafstand van het ziekenhuis. Tegen 2015 moet de totale nieuwbouw af zijn.Industrieel, flexibel en demontalen bouwen


Het nieuwe ziekenhuis voor 1000 bedden is een fusie van vier bestaande Kortrijkse ziekenhuizen.  De uitgangspunten voor dit project, duurzaamheid en flexibiliteit, manifesteren zich in het steeds uitbreidbare modulaire concept. De ontwerpers kozen bewust voor laagbouw en patio''s. Dat zorgt voor meer daglicht en laat de gebouwen aansluiten op het landschap. De nieuwbouw zal in verschillende fases worden gerealiseerd, zodat telkens één bestaand ziekenhuis in het centrum kan sluiten. De Zwitserse landschapsarchitect Günther Vogt staat in voor de groenaanleg.

De studie van de technieken was in handen van Ingenium, studiebureau Jan Van Aelst stond in voor de stabiliteit. Cordeel neemt als hoofdaannemer de uitvoering voor zijn rekening.

Bijzonder aan het project is het ver doorgedreven gebruik van betonnen prefabstructuren. Het fungeert ook als een voorbeeldproject voor Industrieel, Flexibel en Demontabel bouwen. Hier kan u een uitgebreide voorstellingsfiche van het project bekijken op de site www.ifdbouwen.be 


Ook luchtfoto’s nodig?

Al deze en ook de andere luchtfoto’s op de site kan www.vlaanderenvanuitdelucht.be u leveren in hoge resolutie. Na bestelling kan u deze foto’s onbeperkt in tijd gebruiken voor eigen doeleinden. Per foto betaalt u € 120 (excl. btw).  www.vlaanderenvanuitdelucht.be kan voor u ook nieuwe locaties fotograferen vanuit de lucht. In augustus staan er nog enkele vluchten gepland zodat we deze foto’s relatief snel kunnen leveren. De tarieven hiervoor vindt u hier.


 

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners