B-City onthult eerste ideeën voor Arsenaal-site Gentbrugge: "woningen, groen, horeca en recreatie"

In Gentbrugge verzamelden ongeveer 60 buurtbewoners op de Arsenaalsite voor een informatieve bijeenkomst over de toekomst van het voormalige NMBS-terrein, dat al geruime tijd ongebruikt ligt maar binnen enkele jaren een nieuwe permanente bestemming zal krijgen. "We streven naar een mix van woningen, economische activiteiten, recreatie en groenvoorzieningen, om zo een aantrekkelijke en bruisende wijk te creëren", aldus Béatriz Péres van het architectenbureau B-City.

Met als doel buurtbewoners te betrekken bij de planning voor de Arsenaalsite in Gentbrugge, vond er vorige week een informatiebijeenkomst plaats. Het architectenbureau B-City schetste er de eerste contouren voor de herontwikkeling van het bijna 13 hectare grote terrein, waarop nog steeds gebouwen staan van toen locomotieven en wagons werden onderhouden. "Er was in het verleden een industriële activiteit, en we willen die economische functie behouden," aldus Béatriz Péres van B-City. "Tegelijkertijd willen we de site diversifiëren om er een aangename woonwijk van te maken, met voorzieningen die afgestemd zijn op de behoeften van de bewoners. Ook wordt er ruimte gereserveerd voor recreatie, met veel groen, waarbij we aandacht hebben voor klimaatbestendigheid en milieudoelen."

Momenteel werkt de stad aan een ruimtelijk uitvoeringsplan. “Dit is een tijdrovend proces”, aldus Péres, “Vooral omdat buurtbewoners erbij betrokken worden. Er kunnen ook juridische procedures volgen. Er zijn verschillende betrokken partijen, waaronder de stad, de provincie, het Vlaams Gewest, het Agentschap Wegen en Verkeer en de NMBS. Het kost veel tijd om met iedereen samen te werken en te overleggen.” Het ontwerp voor het masterplan zou volgend jaar gereed kunnen zijn, maar de verdere uitvoering zal nog enkele jaren in beslag nemen. Een exacte einddatum kan nog niet worden gegeven, maar tegen 2026 zouden er al concrete stappen gezet moeten zijn."

 

Tijdelijke invulling

In afwachting van de definitieve herontwikkeling zullen er, zoals vorig jaar, tijdelijke activiteiten plaatsvinden op de Arsenaalsite. Wim De Meyer van Het Arsenaal blikt terug én vooruit: “Vorig jaar was er al een eerste stap gezet met het Gents Kunstenoverleg. We hebben lessen getrokken uit die ervaring om een programma samen te stellen dat voor iedereen toegankelijk is. We verwachten geen discotheken, aangezien dit in een woonwijk niet gepast is. Evenementen zoals de Belgian Art & Designbeurs eind oktober en het startmoment van het Gents Kunstenoverleg in het kader van Gent Culturele Hoofdstad 2030 staan op de agenda. Er zullen ook faciliteiten worden aangelegd, waaronder een beachvolleybalveld. Theatervoorstellingen en muziekoptredens zouden ook zeer gewaardeerd worden. Bovendien zullen semi-permanente activiteiten zoals Jägerbikes (stalen fietsen) en vzw Scrap (circulaire bouwmaterialen) een plek krijgen."

Bron: VRT NWS
Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners