B-juxta en OMGEVING winnen wedstrijd voor re-integratie openluchtzwembad Ieper

Een team van B-juxta en OMGEVING werd gekozen uit een selectie van vier ontwerpbureaus om de re-integratie van het voormalige openluchtzwembad in de stadswallen van Ieper uit te tekenen. Het project omvat ontwerpend onderzoek, een participatief proces en de gedetailleerde ontwikkeling van de toekomstige inrichting van de site. B-juxta zal instaan voor de integratie van de historische architecturale elementen in de parkomgeving.

Het openluchtzwembad van Ieper opende voor het eerst de deuren in 1885 en is een mythische plek in het collectieve geheugen van de Ieperlingen. Die brachten er vele mooie zomermaanden door, voor het zwembad in 2001, ondanks hevig protest, de deuren sloot. In 2005 werd het complex heropend als stadsstrand en vier jaar later werd het beschermd, als zeldzaam voorbeeld van een stedelijk openluchtzwembad met bewaarde zweminfrastructuur uit het interbellum. Na enkele jaren ging de organisatie achter het strand echter failliet en bleef de locatie ongebruikt achter, waardoor het zwembad in verval raakte.

Vorig jaar werd de bescherming van het openluchtzwembad als monument definitief opgeheven. Om de veiligheid en waterafvoer te garanderen plannen de Stad Ieper en de Vlaamse Milieumaatschappij tegen 2027 immers verbeteringswerken uit te voeren aan de inrichting van de oostelijke stadsgrachten. Die werken zijn noodzakelijk om het overstromingsrisico en de langetermijneffecten van de klimaatverandering in het IJzerbekken duurzaam te verminderen. En de zwembadsite vormt hierbij een strategisch knooppunt. In de toekomst is het echter de bedoeling om van deze bijzondere locatie opnieuw een ruimte van ontmoeting te maken, en dat binnen het groene en historische kader van de Ieperse vestigingen.

Bron: B-architecten & Stad Ieper
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners