Balansventilatie, oplossing tegen oververhitting?

Is er weer een lange, warme zomer op komst? Met Zehnder Climate Switch stelt Zehnder een ventilatiesysteem voor dat toelaat om te koelen met zuivere lucht. Zo wordt duurzaam gebruik gemaakt van het ventilatiesysteem in huis om het hele jaar door een comfortabel en gezond binnenklimaat te creëren.

Met Climate Switch van Zehnder win je koelte terug in de zomer en warmte terug in de winter. De switch van warm naar koud wordt automatisch geregeld, maar je kunt ook diverse actieve koeloplossingen toevoegen aan de ventilatie-unit.

De temperatuur van retourlucht wordt gebruikt om de temperatuur van de zuivere lucht te beïnvloeden. Zo blijft het comfortabel koel in de zomer en warm in de winter en hoeft er minder of geen gebruik gemaakt te worden van airco of verwarming.

 

Whitepaper

Recent publiceerde Zehnder een whitepaper over oververhitting, een thema dat in steeds meer woningen een heikel onderwerp is. Het is tegenwoordig makkelijker om je huis warm te houden in de winter, dan koel in de zomer. En, zo verwachten veel nationale klimaatinstituten in Europa, het wordt de komende zomer waarschijnlijk nog weer wat warmer.

In deze whitepaper breekt Zehnder een lans voor balansventilatie: een kostenpost in de bouwfase, maar een opbrengstenfactor tijdens het beheer. Het verhoogt het wooncomfort en de gezondheid en dus de ‘bewoonbaarheid’ van de woning doordat het oververhitting helpt tegen te gaan en energieverspilling vermindert. Bij renovatie is dit hetzelfde. Verder blijkt steeds duidelijker dat balansventilatie voordelen heeft in vergelijking met alternatieven als ramen openzetten en airco. Als bij renovatie of nieuwbouw aanvullende mogelijkheden als verkleining van glasoppervlaktes in de gevel, de juiste oriëntatie op de zon, dakoverstekken en dergelijke meegenomen worden, neemt het rendement van balansventilatie verder toe.

Lees de volledige whitepaper over oververhitting hier.

Bron: Zehnder
Deel dit artikel:
Onze partners