Bamboe “zal andere materialen vervangen” in de architectuur, zegt Vo Trong Nghia

Bamboe is “het groene staal van de 21ste eeuw,” volgens de Vietnamese architect Vo Trong Nghia, een toonaangevende architect op het vlak van bamboe-architectuur.

Eerder deze week onthulde Vo Trong Nghia Architects ontwerpen voor het Vietnamese paviljoen op de Expo 2015 in Milaan, dat gebouwd zal worden met bamboe. De architecten van Penda, in China gebaseerd, stelden de bouw voor van een groot hotel uit hetzelfde materiaal.

 “Ik denk dat bamboe en gelamineerd bamboe andere materialen zullen vervangen en het ‘groene staal’ van de 21ste eeuw zullen worden”, zegt Nghia. “Ik hoop dat veel architecten beseffen hoeveel mogelijkheden het materiaal biedt en dat ze meer en meer met bamboe beginnen bouwen.”

Bamboe, een extreem snelgroeiend soort reuzengras, is overvloedig aanwezig in Vietnam en het is goedkoop. Bamboestokken kosten slechts een dollar per stuk.

Nghia is al van kindsbeen af vertrouwd met de eigenschappen van bamboe. “Bamboe wordt traditiegetrouw gebruikt om manden, tafelgerei en meubels te maken”, zegt hij. “Toen ik jong was, hielp ik mijn familie om tafelgerei uit bamboe te maken.”

De Vietnamse architect heeft verschillende projecten afgewerkt waarbij hij bamboe gebruikte, voornamelijk in zijn thuisland, Vietnam. De projecten gaan van café’s en restaurants, waar bamboe structureel gebruikt wordt om bogen en koepels te vormen, tot een voorstel om de huizencrisis in Vietnam op te lossen door het bouwen van goedkope, met staal versterkte bamboe huizen.

Nghia’s Wind and Water Bar bevat een 10 meter hoge koepel in de vorm van een ui, opgetrokken uit bamboestekken en bekleed met stro. Het frame van de koepel bestaat uit 48 voorgemaakte bamboeribben.

In het Kontum Indochine Café van Bamboo Architects staan trompetvormige, voorgemaakte pilaren uit bamboestokken, die verbonden zijn met rotan en bamboenagels. Er werden geen stalen verbindingen gebruikt, omdat die te veel belasting veroorzaken op één plaats, waardoor de bamboe zou ineenzakken. De bamboe werd eerst in modder geweekt en met rook behandeld, de traditionele methodes voor het behoud van hout en het voorkomen van plagen..

In Nghia’s voorstel voor het bouwen van goedkope huizen wordt bamboe als bekleding gebruikt, eerder dan als een structurele oplossing. Rijen bamboestokken worden gebruikt als lamellen tussen de wandpanelen die gemaakt worden uit doorschijnend polycarbonaat. Er werd gekozen voor bamboe omdat het materiaal goedkoop en licht is en ook makkelijk om te vervangen.

 

Hieronder kan u het transcript lezen van Benzeen magazine met Vo Trong Nghia:

Marcus Fairs: Waarom gebruikt u zo vaak bamboe in uw architectuur?

Vo Trong Nghia: Bamboe is een erg goedkoop materiaal in Vietnam. Een bamboestok kost slechts 1 Amerikaanse dollar, hoewel de prijs begint te stijgen. Bouwen met bamboe is geschikt om open of halfoverdekte ruimtes te creëren in landen met een gelijkaardig klimaat als Vietnam, waar geen winter is.

Marcus Fairs: Welke eigenschappen van bamboe maken het materiaal zo geschikt voor de architectuur?

Vo Trong Nghia: Bamboo is buigzaam en dat is een belangrijke eigenschap. Het gebruik van gebogen bamboestokken creëert een unieke en mooie structuur. Als bamboe goed behandeld wordt – eerst in modder geweekt en dan gerookt – , wordt het zo duurzaam als hout. Omdat het zo snel groeit, denk ik dat bamboe en gelamineerd bamboe andere materialen zullen vervangen en dat bamboe ‘het groene staal’ van de 21ste eeuw wordt.

Marcus Fairs: Hoe wordt bamboe traditioneel gebruikt in Vietnam?

Vo Trong Nghia: Bamboe wordt traditiegewijs gebruikt om manden, tafelgerei en meubels te maken. Toen ik jong was, hielp ik mijn familie om tafelgerei te maken. Door die ervaring heb ik de eigenschappen van bamboe leren kennen.

Marcus Fairs: Waarom gebruiken architecten tegenwoordig zoveel bamboe?

Vo Trong Nghia: Sommige architecten zijn zich bewust van de unieke eigenschappen en voordelen van bamboe, terwijl andere het gewoon gebruiken op een modieuze manier. Hoe dan ook hoop ik dat veel architecten beseffen hoeveel mogelijkheden het materiaal biedt en dat ze meer en meer met bamboe beginnen bouwen.”

Marcus Fairs: Welke projecten heeft u uit bamboe gemaakt en waarom?

Vo Trong Nghia: Bamboe is geschikt om open ruimtes te creeëren, omringd door natuur, bijvoorbeeld cafés, restaurants, resorts en conferentieruimtes. Onze Bamboo Wing en Dailai Conference Hall nabij de luchthaven van Hanoi zijn daar typische voorbeelden van. Daarnaast is bouwen met bamboe ook geschikt voor paviljoenen, zoals bijvoorbeeld voor de Expo. We konden al ervaring opdoen op de Expo in Shanghai in 2010 en binnenkort ook op de Expo 2015 in Milaan.

Marcus Fairs: Hoe verschilt bamboe in het gebruik van andere materialen?

Vo Trong Nghia: Bamboe heeft eigenschappen die uniek zijn, wat ook resulteert in unieke structuren en ruimtes. Het is niet makkelijk om mooie ruimtes te creëren met bamboe, omdat het materiaal niet egaal is. We proberen de nauwkeurigheid van de constructie te controleren door het gebruik van voorgemaakte frames.

Het andere probleem bij het bouwen met bamboe, in vergelijking met staal of beton, is de moeilijkheid om een goede aannemer te vinden. Er zijn zo goed als geen aannemers met ervaring in het bouwen met bamboe. Als we de ruimte willen realiseren zoals we ze ons hadden voorgesteld, is het dan ook essentieel om de werkmannen op te leiden en de constructie samen te bouwen.

Bron: Dezeen magazine

Deel dit artikel:

Onze partners