BBA Art Integration: eervolle vermelding voor Gebouw O Universiteit Antwerpen

In opdracht van Universiteit Antwerpen ontwierpen META architctuurbureau en SW architecten een auditorium- en onderzoeksgebouw. Gebouw O bevindt zich in het hart van de campus Drie Eiken in Wilrijk. Kunst en architectuur worden in het gebouw met elkaar verweven.

Dankzij het helder en compact volume is het gebouw een eye-catcher op de campus, maar drukt het ook een zo klein mogelijke ruimtelijke stempel op de site. Het is een alzijdig gebouw dat diagonaal gespiegeld is om zo aan beide zijden een evenwaardige toegang te voorzien.

Door de gevel van het gelijkvloers een module naar binnen te plaatsen, ontstaat er een overdekte rondgang. Het zwevende volume erboven wordt omhuld door geperforeerde goudkleurige aluminium platen.


Kunstintegratie door Perry Roberts (UK)

Ondanks dat iedereen tegenwoordig een camera op zak heeft, zijn we eerder geneigd om die naar onszelf te projecteren. Met de kunstintegratie in dit gebouw, verwijst Perry Roberts eerder naar de 19e en 20e-eeuwse traditie om groepsfoto’s te maken van scholen, colleges, universiteiten… Het beeld van Gebouw O sluit zo aan bij de oude democratische kijk op de bevolking van de universiteit. Niet alleen leraren en studenten figureren hier, maar ook techniekers, kantoorbedienden en onderhoudspersoneel.

De groepsfoto werd op de gevel geponst in de goudkleurige aluminium gevelplaten. De afbeelding werd gerasterd in dots met vijf verschillende diameters. Door de CNC-techniek te gebruiken kan elk paneel op eenvoudige wijze uniek gemaakt worden. Het beeld is slechts leesbaar op grotere afstand. Op korte afstand krijgt men slechts een abstrahering van het beeld te zien.

Er wordt gezegd dat het doel van educatie is om van spiegels vensters op de wereld te maken. In dit gebouw zien de deelnemers zichzelf geprojecteerd op het gebouw, maar door de perforaties in de luiken krijgen ze tevens een blik op de wereld

 

Jury en partners

BBA is een organisatie van BATIBOUW in samenwerking met Roularta, Redactiebureau Palindroom, de Confederatie Bouw, Ik Ga Bouwen & Renoveren, de Orde van Architecten en Architectura.be.

De jury van de Belgian Building Awards bestond uit: Rik Neven (Palindroom), Philippe Selke (Palindroom), Arnaud Tandt (NAV), Martine Labeye (Orde van Architecten), Carine Capelle (Orde van Architecten), Erik Cloes (Roularta), Bart Cobbaert (denc!-studio), Kiki Verbeeck (URA), Wim Supply (Archipel), Stéphane Posty (UWA), Veronique Claessens (Stad Genk) en Georgios Maillis (Bouwmeester Charleroi).

Bron: META architectuurbureau

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage