BBA Art Integration: nominatie voor Spie DMOA-kantoor

Het nieuwe kantoor van DMOA architecten werd op de Belgian Building Awards genomineerd in de categorie Art Integration. Voor hun kantoor zijn de architecten zowel in materialisatie als in technieken tot het uiterste gegaan. Architectuur is visueel en tactiel, maar het DMOA-kantoor kreeg daarbij nog een bijzondere auditieve functie.

Rechts van het perceel loopt een voetweg die de verbinding vormt van de ring met het Ruelenspark. Een gradueel veranderende stedelijke soundscape karakteriseert de publieke passage langs het gebouw. Op deze unieke locatie wilde DMOA meer betekenen voor de omgeving, de interactie aangaan, alle zintuigen aanspreken: iets met geluid als vierde dimensie.

 

Geluidsproject Muurmelaar

Prof. ir. arch. Andrew Vande Moere zag een uitdagend thesisontwerp in het idee van DMOA om met geluid te werken. Student ir. arch. Maarten Houben werkte samen met prof. Andrew Vande Moere het project uit. Na vele experimenten werd gekozen om het hout van de raamkaders te herinterpreteren als architecturale ‘instrumenten’. In elke raamdorpel zit een houtblokje dat verend bevestigd is. Deze blokjes kunnen aangeslagen worden door elektronisch gestuurde hamertjes die in de betonnen gevel geïntegreerd zijn.

De vermenigvuldiging van dit systeem via zeventien afzonderlijke ramen maakt de ruimtelijke verdeling van dynamische ritmen mogelijk op een architectonische schaal. Bewegingen van voorbijgangers worden automatisch visueel geanalyseerd en omgezet naar klanken. Wanneer mensen elkaar naderen, wordt sociale interactie beloond waardoor een sfeer ontstaat die collectief en responsief is.


Jury en partners

BBA is een organisatie van BATIBOUW in samenwerking met Roularta, Redactiebureau Palindroom, de Confederatie Bouw, Ik Ga Bouwen & Renoveren, de Orde van Architecten en Architectura.be.

De jury van de Belgian Building Awards bestond uit: Rik Neven (Palindroom), Philippe Selke (Palindroom), Arnaud Tandt (NAV), Martine Labeye (Orde van Architecten), Carine Capelle (Orde van Architecten), Erik Cloes (Roularta), Bart Cobbaert (denc!-studio), Kiki Verbeeck (URA), Wim Supply (Archipel), Stéphane Posty (UWA), Veronique Claessens (Stad Genk) en Georgios Maillis (Bouwmeester Charleroi).

Bron: DMOA

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage