Beerse laat aNNo architecten gemeentehuis renoveren

1935: Wijn en Boon ontwerpen in Beerse een moederhuis in Art Deco-stijl. 1977: moederhuis wordt gemeentehuis. 2011: aNNo architecten mag na een Open Oproep het gemeentehuis renoveren. Architectura.be gunt u een blik in de plannen van het project.
Goed nieuws voor aNNo architecten uit Gent. Het bureau mag na een Open Oproep het gemeentehuis van Beerse renoveren en uitbreiden. Geen sinecure, want het art-deco gebouw, in 1935 ontworpen door Wijn & Boon, mag gerust als een stukje erfgoed beschouwd worden.

Wijn & Boon ontworpen in 1935 dit moederhuis

In hun ontwerp breidt aNNo architecten het gemeentehuis uit met één bouwlaag aan de kop van het gebouw. Inwoners die vrezen voor het voortbestaan van dit stuk Beerses erfgoed kunnen opgelucht ademhalen. Voor de vormgeving en het materiaal baseerden de architecten zich op de bestaande art-deco architectuur van het oorspronkelijke gebouw. Art-deco, dat wil zeggen: hoge kroonlijst(en), gebruik van baksteen, verticale accenten … Allemaal elementen die men ook in het nieuwe ontwerp terugvindt. De architecten blijven dus trouw aan de stijl van hun voorgangers.

Het nieuwe gedeelte sluit nog steeds aan bij het oorspronkelijke gemeentehuis

Beersenaars zullen vooral de benedenverdieping bezoeken. Daar bevinden zich het onthaal, de wachtruimte en de loketten. Burgemeester en schepenen krijgen op diezelfde verdieping een dubbelhoge raadszaal. De Raadszaal is meteen ook de blikvanger van het renovatieproject. Een geperforeerd bakstenen metselwerk creëert er namelijk een heel speciale lichtinval. Ambtenaren van de gemeente Beerse nemen hun intrek op de eerste verdieping, waar de kantoor – en vergaderlokalen komen. 

    
links: het onthaal, rechts: de nieuwe raadszaal

Al de ruimtes zijn rond een waterpatio georganiseerd, een knipoog naar de vijvers in het park Echelpoel enkele honderden meters verderop. De verbinding tussen het oude en het nieuwe gebouw vormt het eindpunt van de beukendreef. Via de waterpatio en de beukendreef willen de ontwerpers de band tussen het gemeenteplein, de dreef en het gemeentelijk park versterken.

De centrale waterpatio: een knipoog naar de vijvers in het Echelpoelpark

De architectuurjury looft vooral de manier waarop de openheid en lichtheid van het ontwerp toch in harmonie staat met het oorspronkelijke gebouw. Net zoals zij, zijn we benieuwd naar de oplevering.

Deel dit artikel:

Onze partners