Bekaert pioniert met BASWA Core in nieuwe hoofdzetel

De staaldraadfabrikant Bekaert heeft 130 werknemers ondergebracht in zijn gloednieuwe hoofdkantoor in de thuisbasis Zwevegem opgetrokken op de plaats waar ooit het allereerste fabrieksgebouw stond. De lage energie nieuwbouw, van de hand van architecten Sileghem & Partners en Interieurarchitect: AeB Deknock P NV, is via een transparante onthaalzone verbonden met het neogotische gebouw dat de band met de familiale oorsprong van het bedrijf in herinnering brengt. 

Het balkvormige volume telt drie bouwlagen. Op de eerste en tweede verdieping ontvouwen de landschapskantoren zich als symmetrisch spiegelende ruimtes.  

De open kantoren worden geklimatiseerd met behulp van betonkernactivering (BKA). Hierdoor kon het akoestisch welbevinden van de gebruikers niet worden gerealiseerd door middel van een verlaagd geluidsabsorberend plafond dat de thermische werking van de BKA zou belemmeren. Systemen met baffels en plafondeilanden werden eveneens geweerd omdat zij enerzijds de ruimtelijkheid zouden verstoren en anderzijds de nagalm onvoldoende zouden beheersen.

Omwille van de hoge eisen op het vlak van akoestisch en thermisch comfort, kozen de opdrachtgever en architect voor het innoverende BASWA Core systeem dat tot op heden uitsluitend in Zwitserland werd toegepast. In België wordt het verdeeld door Sonogamma.

BASWA Core is een uniek  hoog geluidsabsorberend en tegelijk thermisch geleidend systeem ontworpen voor het doeltreffend verminderen van de nagalm in  lage energie gebouwen die worden verwarmd of gekoeld met betonkernactivering. Het systeem wordt afgewerkt met een dunne laag marmerzand stucwerk die ambachtelijk wordt aangebracht en handmatig wordt glad gestreken. 

Slechts de helft van het 2000m² plafondoppervlak van de nieuwe landschapskantoren van Bekaert werd bekleed met BASWA Core. Met deze beperkte ingreep werd de oorspronkelijke nagalmtijd Tnom meteen gereduceerd van 2.1 naar 1 sec. Het tapijt en het meubilair zorgde voor de rest.

 

Nagalmtijd voor en na het aanbrengen van Baswa Core

Discreet afgebakende velden met een dikte van 30 mm rechtstreeks tegen het beton aangebracht gaan onzichtbaar op in het bestucte plafond. De natuurlijke kleur en structuur van het marmerzand stucwerk BASWA Phon Classic Top met de kleinste korrelgrootte van 0.3 mm, valt harmonieus samen met het niet akoestische geschilderd stucwerk. Op deze manier wordt de ruimte zowel auditief als visueel een baken van rust.

BASWA oppervlakken zijn bekend om hun ambachtelijke verfijnde uitstraling en gelijkmatige veroudering in de loop der jaren. Bovendien geniet BASWA Core dezelfde voordelen als de akoestische BASWA Phon systemen op het vlak van reiniging, opfrissing, herstelbaarheid en renovatie met het volledig behoud van zijn akoestische werking.

Bekaert, de eerste onafhankelijke staalkoordproducent die uitgroeide uit tot wereldleider in deze markt, pioniert met BASWA Core om zijn nieuwe landschapskantoren akoestisch te optimaliseren in een energiezuinige omgeving. 

Bron: Sonogamma
Deel dit artikel:
Onze partners