Bekkering Adams Architecten tekent scholencampus Panhoven in Peer

Bekkering Adams Architecten en een team van Vlaams-Nederlandse adviseurs staan in voor de oprichting van scholencampus Panhoven in Peer. Bureau Bouwtechniek verzorgde de bouwtechnische ondersteuning. Ingenium is verantwoordelijk voor het ontwerp van alle technische installaties (HVAC, elektriciteit, sanitair, liften) in de 4 gebouwen. Het project valt binnen de publiek-private samenwerking Scholen van Morgen en bestaat uit een nieuwbouw voor een middelbare school, een lagere school, een sportcomplex en een internaat. Dit allemaal gelegen rond een openbaar groen middengebied.

Publiek-private scholencampus

Scholencampus Panhoven bestaat uit een nieuwbouw voor een middelbare school, een lagere school, een sportcomplex en een internaat. De verschillende gebouwen vertonen een duidelijke samenhang door het gebruik van grijze natuursteen voor de plinten en lichtgekleurde baksteen voor de sculpturale bovenbouw. De gebouwen zijn bovendien voorzien van veel daglicht, een goede akoestiek en een goede ventilatie van systeem C+. Dit creëert samen een aangenaam klimaat met voldoende comfort. Alhoewel de sportvelden en het park integraal deel uitmaken van de campus, worden de schoolterreinen afgeschermd van het park door een doorlopende pergola die ook fungeert als overdekte speelplaats. De campus is met zijn nieuwbouwoppervlakte van 18 500m² het derde grootste project binnen de publiek-private samenwerking Scholen van Morgen.

Centraal groen binnengebied

De campus is ontworpen als een landelijk ensemble met als centraal punt het groene middengebied dat overdag functioneert als speelruimte voor de scholen en na schooltijd openbaar toegankelijk is als park. Daardoor is de campus een meerwaarde voor de stad. Het parkgebied biedt plaats aan diverse sportvoorzieningen en schoolpleinen. De gemeente Peer beschikt zo over een openbaar groen hart met een sporthal die toegankelijk is voor elke vereniging. De ontwerpen rondom zijn flexibel en bieden naast ruimte voor formeel vastgestelde functies ook ruimte voor andere ontmoetingen en de beleving van de groene omgeving. Er zijn onder andere gemeenschappelijke ruimtes voor bijeenkomsten, leercentra en verschillende vormen van onderwijs voorzien. Deze diversiteit aan functies en gebruikers zorgt voor een levendig gebied nabij het centrum van Peer en dit zowel gedurende de dag als 's avonds.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners