Belg in running voor passiefwoning Bulgarije

Brussels architect Jelle Gressens dingt mee naar de eerste plaats in een wedstrijd met betrekking tot passiefwoningen in Bulgarije. Vanaf vandaag tot en met 6 april worden er 10 finalisten geselecteerd, waarvan drie door het publiek, jullie dus. Architectura.be en bezoekers kunnen een handje helpen door dagelijks een stem uit te brengen op het ontwerp van architect Gressens.
Brussels architect Jelle Gressens dingt mee naar de eerste plaats in een wedstrijd met betrekking tot passiefwoningen in Bulgarije. Vanaf vandaag tot en met 6 april worden er 10 finalisten geselecteerd, waarvan drie door het publiek, jullie dus. Architectura.be en bezoekers kunnen een handje helpen door dagelijks een stem uit te brengen op het ontwerp van architect Gressens.




De wedstrijd

Passiefhuis platform Bulgarije schreef op 16 januari 2012 een wedstrijd uit voor het ontwerp van een passief-woning in een voorstad van de hoofdstad Sofia : Lozen. Het doel was een antwoord te bieden op de stijgende energievraag en haar invloed op ons eco-systeem (onze omgeving), als gevolg van de industriële revolutie. Uit een analyse van het platform blijkt dat 40% van het totale energieverbruik komt van de bouwsector. Het is momenteel nog zo dat een Bulgaars huishouden twee keer minder energie verbruikt dan het gemiddelde van de EU-landen. Dit komt echter niet door het bewust omspringen met energiebronnen, maar eerder door een lagere levensstandaard.

Bulgarije start aan een initiatief om het de globale kwaliteit en het wooncomfort van zijn burgers op te krikken naar het West-Europees niveau, maar wil dit liefst verwezenlijken met een minimale stijging van de consumptie (van o.a. energie). Hierdoor is er, net zoals in België trouwens, een passiefhuis platform opgericht. Door de lagere levensstandaard is er echter op dit moment zéér weinig privaat kapitaal beschikbaar om lage-energie- en passief-woningen te realiseren. Daarom heeft het platform een internationale wedstrijd uitgeschreven. Passiefhuis Bulgarije daagde de architectuurgemeenschap uit om betaalbare gezinswoningen te ontwerpen volgens passief-huis principes, waarbij het 'geitenwollen sokken' imago doorbroken wordt.


Het project

Het ontwerpvoorstel tracht Le Corbusier's '5 points' (vijf punten voor een nieuwe architectuur) : les pilotis, le toit jardin, la façade libre, la fenêtre en longeur, le plan libre, te laten samensmelten met de Trias Energetica, ontwikkeld door de TU Delft :

- Beperk het energieverbruik door verspilling tegen te gaan.
- Gebruik duurzame energiebronnen, zoals wind-, water-, en zonne-energie.
- Zet fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk in om aan de resterende energiebehoefte te voldoen




Wanneer men terugblikt op het oeuvre van de Zwitzers-Franse architect, merkt men dat de synthese van deze vijf punten - het huis als een woonmachine - het best geïllustreerd wordt in Villa Savoye in Poissy (Frankrijk). Als logisch gevolg hiervan kan men stellen dat het algemeen concept voor het ontwerp een opgewaardeerde versie is van Villa Savoye, dmv duurzame technieken en de passief-huis principes. De vraag is of de woning van de toekomst een samensmelting kan zijn van het modernistisch gedachtengoed, dat aan de buitenkant een architectonische wil onderstreept en aan de binnenzijde in elk soort elk soort functionele behoeft wordt voorzien, met een duurzame manier van leven.

De inplanting op het perceel (inclusief windrichting) was vrij te bepalen. Daarom is er gekozen eventuele interessante zichten op de hoofdstad  en de bergen (Lozen ligt op de rand van bergachtig gebied) te combineren met maximale passieve warmtewinsten uit de oriëntatie van de ramen.




Verder werd onderzocht op welke manier de vijf punten voor een nieuwe architectuur overeenstemden met de Trias Energetica :

- pilotis = minimale footprint;
- le toit jardin = overhangend dak, typisch voor een Bulgaars huis, met dakterrassen en groendaken maar ook als zonwering voor het gelijkvloers;
- le façade libre werd een bamboe screen op de verdieping en een draagstructuur die de isolatieschil en de continuïteit van de luchtdichtingslaag niet doorbreekt;
- la fenêtre en longeur = grote ramen, georiënteerd mbt maximale warmtewinsten uit de zon;
- le plan libre = eenvoudige draagstructuur (kern, buitenschil, en enkele houten kolommen buiten geïsoleerd volume) die het mogelijk maken de woning te herverdelen (omwisselen dag- en nachtruimten, kangoeroe-woning, twee kleinere woningen, met minimale constructieve ingrepen (bouwen zelf verbruikt ook veel energie).

Het resultaat is een bescheiden, compact volume : (A/V : 0,75) waarbij de fysieke uitstraling vooral geaccentueerd wordt door de overhangende verdiepingsvloer met bamboe scherm. Een zonnestudie op de zuidelijke gevel toont aan dat het gewenste resultaat behaalt wordt naar schaduw in de zomer en zonneschijn in de winter.




Deel dit artikel:

Onze partners