Belgian Building Awards: CERA opnieuw verankerd in historische thuishaven

Met de intrek in het herbestemde neogotische Helleputtegebouw met polyvalente zaal en het 18de eeuwse Hôtel d’Eynatten met salons keerde CERA terug naar de roots van de Volksbank van Leuven. De twee gebouwen kregen van archipelago | ar-te, Robbrecht & Daem in samenwerking met Studio Roma een volwaardige herbestemming, met behoud van alle belangrijke historische elementen van de gebouwen. Het project is een van de zes genomineerden in de categorie Build2Work van de Belgian Building Awards, die op donderdag 3 maart tijdens BATIBOUW worden uitgereikt.

In de aanloop naar de Belgian Building Awards zet intsite.be de zes genomineerden in de categorie Build to Work in de kijker. Starten doen we met het CERA-project in Leuven.

De nieuwbouw op de hoek, de derde poot van het project, geeft het project een hedendaagse uitstraling met zich mee. Alle beschikbare binnen- en buitenkamers op en rondom de ‘getrapte’ gelijkvloerse verdieping vormen als het ware een ‘stadswandeling’ doorheen het gebouw, tussen oud en nieuw. Volledig beglaasde binnengevels zorgen voor overvloedig natuurlijk licht voor de binnenruimten. Dat komt de werkomgeving zeker ten goede. In het interieur werd gekozen voor een warme combinatie van degelijke en duurzame materialen.

Het hele project vindt zijn basis in de kleuren, materialisatie, integriteit en subtiliteit van de omliggende historische elementen. Al deze elementen worden op een hedendaagse wijze vertaald, zodanig dat het gebouw kan worden gezien als een project van zijn tijd, verankerd aan de site. Het project presenteert zichzelf als een uitstekende hand naar de directe omgeving door de grote transparantie doorheen verschillende semi-publieke ruimten op straatniveau en de verschillende groene binnenpatio’s. Met dit project wil CERA haar maatschappelijke functie verder uitbreiden door deze ruimten en haar grote kunstcollectie maximaal open te stellen aan de stad, de werknemers, de aandeelhouders, de voorbijgangers ...

Eerlijk interieur

Een belangrijk uitgangspunt van het project was het voorzien van een gezonde werkomgeving voor de CERA-medewerkers. Zo zorgen volledig beglaasde binnengevels bijvoorbeeld voor overvloedig natuurlijk licht voor de binnenruimten. Bij de uitwerking van het interieur werd resoluut gekozen voor eerlijkheid van materiaalgebruik. Zichtbeton in combinatie met natuursteen, hout en geluidsabsorberend materiaal zorgen voor een warme combinatie van degelijke en duurzame materialen.

Duurzaamheid

Het project komt tegemoet aan verschillende criteria qua duurzaamheid en is in zichzelf duurzaam door behoud en maximale herbestemming van de twee historische gebouwen. Het gebouw is ontworpen met de grootst mogelijke flexibiliteit naar mogelijke toekomstige gebruikers. Alle gebruikte materialen zijn van Europese afkomst, bijvoorbeeld Franse natuursteen. Ook FSC-gecertificeerd hout en cradle to cradle gecertificeerd tapijt werden voorzien. Op het vlak van klimaatregeling vraagt elk gebouw zijn eigen oplossing met als basis een duurzame energievoorziening door middel van warmtepomp met ondergrondse energieopslag en een ver doorgedreven sturing en regeling.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage