Belgisch team wint wedstrijd IVA 2018

Na twee dagen delibereren heeft een jury van internationaal befaamde architecten negen regionale laureaten gekozen voor de architectuurwedstrijd International VELUX Award (IVA) 2018. De regionale winnaars, waaronder ook een Belgisch team, zullen strijden voor de wereldtitel tijdens het World Architecture Festival dat in november in Amsterdam plaatsvindt. De laureaten werden gekozen uit 633 projecten ingediend door studenten uit 250 architectuurscholen uit 58 verschillende landen.

Gerenommeerde jury selecteert de winnaars

De juryleden, Carme Pigem Barceló, oprichtend vennoot van RCR Architects (Spanje), Li Hu, oprichtend vennoot van OPEN architecture (China), Rick Joy, directeur van Rick Joy Architects (Verenigde Staten), Saša Begović 3LHD Architects (Hongarije) en de vicevoorzitter van het VELUX Innovation Center, Martin Pors Jepsen, kwamen eind juni bij elkaar in Kopenhagen. Samen beoordeelden ze meer dan 600 studentenprojecten die het gebruik van daglicht in de architectuur op een innovatieve manier voorstellen.

Alle ingediende projecten werden twee dagen lang geanalyseerd. Uiteindelijk weerhield de jury projecten die blijk gaven van sterke, authentieke en goed ontwikkelde ideeën, en dit in de categorieën “Daylight in Building” en “Daylight Investigations”.

Het Belgische team wist zich te onderscheiden in de categorie “Daylight Investigations”. Brice Lemaire, Xiaolan Vandendries en Julien Obedia, studenten van de Université Catholique de Louvain, overtuigden de jury met hun project “Cover to Reveal”.  
 

“We hadden alle drie hetzelfde verlangen om een unieke uitdaging aan te gaan. Daarom hadden we al snel belangstelling voor de IVA-wedstrijd. De categorie ‘Daylight Investigations’ bood ons de mogelijkheid om iets te doen met het belang van daglicht en de internationale dimensie ervan. Voor ons is natuurlijk licht één van de pijlers van de architectuur. Het draagt immers in grote mate bij tot de sfeer die een ruimte uitstraalt. De impact ervan is zowel visueel als spiritueel”, zo legt Brice Lemaire ons uit.


Bij de andere winnaars zien we studenten uit Portugal, Rusland, de Verenigde Staten, China, Nigeria en Canada.
 

Architecturale verantwoordelijkheid

De projecten die de kandidaten voorstelden, benadrukten een nieuwe trend. De jury merkte op dat iedereen in hun project veel belang hechtte aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid over de grote problemen van onze tijd: openbare onrust, crisissen, vluchtelingen en klimaatuitdagingen. En dit door daglicht te gebruiken als verenigende kracht en praktische oplossing voor de gemeenschappen in de hele wereld.
 

Op naar het World Architecture Festival

Alle winnaars werden op de hoogte gebracht. Vertegenwoordigers van elk team worden verwelkomd in Amsterdam om er deel te nemen aan het World Architecture Festival, dat in november plaatsvindt. Op dat moment zullen ze hun projecten voorstellen en de opmerkingen van de jury krijgen. Tijdens dit evenement krijgen twee winnaars de grote prijs van 5000 euro overhandigd.

De winnende en alle andere ingediende projecten zijn beschikbaar op iva.velux.com/projects/2018

Bron: Velux

Deel dit artikel:

Onze partners