Belgische Architectuur- en Energieprijzen uitgereikt in BOZAR

51N4E, Volt, noA, Els Claessens en Tania Vandenbussche en L’Escaut-Weinand zijn de laureaten voor de Belgische Architectuurprijzen 2011. BLAF ging net als twee jaar geleden met een Energieprijs aan de haal, de andere prijzen in dit onderdeel vielen R2D2 en Arteum te beurt. Lens°Ass pakt de Wienerberger trofee mee naar huis, URA de Veluxprijs. BURO II & ARCHI+I was goed voor de Isolatieprijs van Rockwool.
51N4E, Volt, noAEls Claessens en Tania Vandenbussche en L’Escaut-Weinand zijn de laureaten voor de Belgische Architectuurprijzen 2011. BLAF ging net als twee jaar geleden met een Energieprijs aan de haal, de andere prijzen in dit onderdeel vielen R2D2 en Arteum te beurt. Lens°Ass pakt de Wienerberger trofee mee naar huis, URA de Veluxprijs. BURO II & ARCHI+I was goed voor de Isolatieprijs van Rockwool.

De Koninklijke Federatie van Architectenverenigingen van België (FAB) en Electrabel GDF Suez organiseren tweejaarlijks de Belgische Prijs voor Architectuur & Energie. Deze wedstrijd voor gerealiseerde gebouwen geniet reeds meer dan twintig jaar het vertrouwen van alle architecten die representatief zijn voor kwaliteitsarchitectuur in België. De deelnemers kunnen meedingen in de categorieën eengezinswoningen, groepswoningbouw, niet-residentiële gebouwen in de private en in de publieke sector. Naast de publieke sensibilisering rond architectuur brengt de Energieprijs architecten in de aandacht die inspanningen leveren om energie-efficiënte en duurzame gebouwen te realiseren.

De prestigieuze uitreiking van de editie 2011 had plaats op dinsdag 25 oktober 2011 in BOZAR in Brussel. In aanwezigheid van meer dan 850 personen, waaronder prominenten uit de politieke, bouw- en culturele wereld, sponsors en architecten ontvingen vijf laureaten een Architectuurprijs en drie een Energieprijs met een daaraan verbonden prijzengeld van telkens 5.000 €. Daarnaast werden er door de sponsors nog drie nevenprijzen toegekend.

Chantal Pattyn (VRT, Klara) presenteerde dit evenement met muzikale begeleiding door bas-bariton Wilfried Van den Brande en het Jos Machtel Quartet.


Belgische Architectuurprijs

Na een oproep aan alle Belgische architecten werden bijna 280 inzendingen genoteerd voor de Belgische Architectuurprijs. Op 2 april selecteerde een Belgische jury, gevormd door de architecten Jörn Bihain, Chantal Dassonville, Niklaas Deboutte, Benoît Jonet, Patrick Lefebure en Ward Verbakel 66 realisaties voor de internationale eindjury.

In BOZAR in Brussel kwam op 16 juni de eindjury samen om uit de geselecteerde inzendingen de genomineerden en laureaten te kiezen. De juryleden waren: Carlos Arroyo (Spanje), Vasa Perović (Slovenië) en Rudy Ricciotti (Frankrijk) en de Belgische architecten Chantal Dassonville, Niklaas Deboutte en Ward Verbakel (één per gewest). Na een eerste individuele beoordeling op basis van de selectiecriteria, werden de genomineerden per categorie aangeduid. In een einddebat met alle juryleden werden volgende laureaten gekozen die hun prijs in ontvangst mochten nemen:

Categorie Eengezinswoningen :

    •    Arteconomy in Sint-Eloois-Winkel, transformatie van een vrijstaande woning van architectenbureau 51N4E uit Brussel.Foto: Ake Lindman


Categorie Meergezinswoningen :

    •    Lofts Rodebroek in Ronse van Volt Architecten uit Gent.
Foto: Filip Dujardin


Categorie Niet-Residentieel Privaat :

    •    ’s Hertogenmolens in Aarschot, een restauratie en inrichting van een 16e-eeuws molencomplex, van noAarchitecten uit Brussel.
Foto: Kim Zwarts


Categorie Niet-Residentieel Publiek : twee laureaten met gedeelde prijs

    •    Lokalen Jeugdbewegingen in Blankenberge van Architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche uit Brussel
Foto: Hilde D'haeyere


    •    Espace Culturel Victor Jara in Soignies, van het tijdelijke vennootschap L’Escaut-Weinand, Sint-Jans-Molenbeek.
Foto: Filip Dujardin


Belgische Energieprijs

Uit alle inzendingen voor de Architectuurprijs werden door een voorjury zestig realisaties geselecteerd om mee te dingen naar de Belgische Prijs voor Energie in drie categorieën.

Op 23 juni heeft de jury, samengesteld uit Ir.Arch. Rik Van Rossen (voorzitter), Ir.Arch. Donald Desmet (Signum + Architects / Mozaïek), Prof.Dr.Ir. Jean-Marie Hauglustaine (Université Liège), Dr.Sc. Georges Timmermans (Directeur CIR Isolatieraad), Ir. Kris van Dingenen (Directeur VEI), Arch. Marc Muylle (Electrabel GDF SUEZ) en Arch. Eddy Vanzieleghem (FAB-Awards) op de zetel van Electrabel in Antwerpen de genomineerden en laureaten voor de Energieprijs aangeduid. Uit een 40-tal weerhouden dossiers van de geselecteerden werden na het bestuderen van alle documenten, plannen en de vooraf grondig voorbereide technische vergelijkingen binnen iedere categorie volgende laureaten bepaald:

Categorie Eengezinswoningen :

    •    Passiefwoning in Lokeren van BLAF Architecten uit Lokeren,
Foto: Bob Reynders


Categorie Meergezinswoningen :

    •    Ensemble de logements de type passif, à caractère social in Brussel, van R2D2 Architecture uit Vorst,
Foto: Georges Dekinder


Categorie Niet-Residentiële Gebouwen :

    •    Duurzame renovatie van een Grontmij-kantoorgebouw in Mechelen, van Arteum Architects uit Mechelen.
Foto: Grontmij


Bijkomende prijzen

Ter afsluiting van de prijsuitreiking gaf de firma Wienerberger de prijs voor de Beste toepassing van Keramische bouwmaterialen aan Bart Lens van Lens°Ass architecten uit Hasselt voor de renovatie van een hoeve in Gaasbeek. URA architecten wonnen de Veluxprijs voor Origineel Daglichtgebruik met het logistiek centrum KOP in Puurs en de Isolatieprijs van Rockwool werd voor deze editie uitgereikt aan Buro II uit Roeselare voor sporthal De Zande in Beernem.


Informatie

Het architectuurtijdschrift A+ stond opnieuw in voor de inhoudelijke opvolging en de opmaak van de catalogus met een overzicht van alle laureaten en genomineerden met bijbehorende beschrijving, afbeeldingen en jurycommentaren. www.architectura.be verzorgde de digitale communicatie met regelmatige nieuwsbrieven en reportages van de winnende projecten. Alle geselecteerde, genomineerde en winnende realisaties zijn te bezichtigen op de site www.fab-arch.be.

Electrabel GDF Suez zorgt voor de honorering van de Belgische Energieprijzen. Met de bijkomende prijzen bedraagt het totale prijzengeld voor deze editie ongeveer 45.000 €.
Deel dit artikel:
Onze partners