Belgische architectuur in de Duitse metropool

SAQ architecten, een jong architectenbureau uit het Brusselse, met roots in Hasselt, heeft het Bikini Project in Berlijn tot een goed eind weten te brengen. Dat is een totaalproject in West-Berlijn van 80.000m². Begin april was de officiële opening.

Het project bestaat uit 4 bestaande gebouwen waaraan een vijfde werd toegevoegd om het tot één geheel te maken.  Op drie niveaus bevinden zich winkels, een nieuw hotel, kantoren en een uitbreiding van de "oudste cinema" van Berlijn. De overigens wat vreemde naam “Bikini House” slaat terug op het feit dat de tweede verdieping ontworpen was als een open plaats met zicht op de Berlijnse zoo.


Iconen

SAQ werkte hecht samen met projectontwikkelaar BBIKG uit München van de Schörghuber Group, KEC architects en P2B Engineers. Extra moeilijkheid die ze ondervonden was te moeten werken met iconische, modernistische gebouwen die onder monumentenbescherming staan. De nieuwe architectuur moest subtiel aparte entiteiten als de Berlijnse zoo, de Kaiser Wilhelm Kirche en de bioscoop “Zoopalast” weten te verbinden zonder aan hun eigenheid te raken. Ook  het zestien verdiepingen hoge kantoorgebouw op de Hardenbergplatz en het negen verdiepingen hoge gebouw op de Budapester Strasse zijn in het geheel opgenomen.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage