Belgische architectuurprijzen: groepswoningbouw van Mys-Bomans in Antwerpen

Elke week blikken we terug op een van de winnaars van de Belgische Architectuur - en Energieprijzen. Deze keer nemen we de woningen in de Oudemansstraat in Antwerpen onder de loep, een project dat Mys&Bomans een speciale vermelding opleverde in de categorie groepswoningen.
Op de Belgische Architectuur - en Energieprijzen heeft bureau Mys&Bomans een speciale vermelding gekregen in de categorie groepswoningen. Die vermelding kregen ze voor een hoekgebouw met drie woningen en een commercieel gelijkvloers in Antwerpen.

Het oorspronkelijke hoekpand werd behouden, maar men heeft het geflankeerd met twee nieuwe panden. Vanaf de eerste verdieping worden 3 zelfstandige, vertikale woningen geconcipieerd, elk met een eigen buitenruimte en toegankelijk vanaf een gezamenlijke patio.
Rond het behouden of verbouwen van het oorspronkelijke pand  was heel wat te doen, maar uiteindelijk heeft het bureau Mys&Bomans besloten om het authentieke karakter van het hoekpand niet aan de tasten. Architect Bart Bomans: "Ontwerpopties mogen voor ons nooit referenties zoeken in de uiterlijke verschijningsvorm, maar wel in de kern van de verschijnselen; niet in het beeld van het oude, maar in het karakter ervan. Gebouwen  mogen nier historiserend en met een minderwaardigheidscomplex ten opzicht van het verleden ontworpen en gebouwd worden, maar wel schatplichtig aan het verleden. Het uitgangspunt is de herinnering aan wat ooit bestaan heeft."Wonen in de stad is volgens Bart Bomans de enige echt duurzame manier van wonen. "Er wordt compact gebouwd, er worden in verhouding tot vrijstaande woningen veel minder warmteverliesoppervlaktes gemaakt, er dienen geen onnodige verplaatsingen gemaakt daar alle voorzieningen zich in de stad bevinden bereikbaar met fiets of openbaar vervoer,….,"
Deel dit artikel:
Onze partners