Belgische interieurarchitecten vragen verlaagde btw-regeling op erelonen bij renovaties

In Nederland mogen interieurarchitecten voor renovatiewerken sinds kort een verlaagd btw-tarief van 6% aanrekenen. Deze btw-verlaging geeft bouwheren meer financiƫle ademruimte. AiNB steunt de Nederlandse maatregel volledig en rekent op een gelijkaardige regeling in Belgiƫ.
In Nederland mogen interieurarchitecten voor renovatiewerken sinds kort een verlaagd btw-tarief van 6% aanrekenen. Deze btw-verlaging geeft bouwheren meer financiële ademruimte.  AiNB steunt de Nederlandse maatregel volledig en rekent op een gelijkaardige regeling in België.


Foto: AiNBSinds 1 maart mogen Nederlandse interieurarchitecten 6 procent btw aanrekenen op hun ereloon voor renovatie- en herstelopdrachten van woningen die meer dan twee jaar geleden in gebruik zijn genomen. Het gaat om een tijdelijke maatregel. Ook de Belgische woningmarkt kan een soortgelijke maatregel zeer goed gebruiken volgens AiNB. Een verlaging van 21 procent naar 6 procent op het ereloon van de interieurarchitect zou het dalend aantal projecten opnieuw kunnen doen stijgen.


Meer middelen voor bouwheer

Doel is in eerste instantie om de kostprijs van de interieurarchitect voor de bouwheer te drukken, waardoor er meer ruimte ontstaat voor investering. AiNB hoopt dat ze dan sneller de stap naar een professionele interieurarchitect zetten en als dusdanig milieubewust wonen en renoveren een stimulans geven.


Bouwmarkt aanzwengelen

Ook het unfaire karakter van de bestaande wetgeving blijft volgens AiNB een pijnpunt. De huidige 21 procent op het ereloon van interieurarchitecten is niet consequent ten opzichte van de regeling voor aannemers. Deze vallen bij renovatieprojecten immers wel onder de 6 procentregeling. De btw-verlaging kan als een impuls dienen om de bouwmarkt opnieuw aan te zwengelen, aldus AiNB.
Deel dit artikel:
Onze partners