Belgische Prijs voor Architectuur en Energie: Woningen Brouwerijstraat van R²D² architecture

Onlangs won het Brusselse R²D² de energieprijs in het kader van de Belgische Prijs voor Architectuur en Energie in de categorie meergezinswoningen. Zonnepanelen vormden een belangrijk element om te komen tot een energiezuinig en duurzaam complex van twaalf sociale woningen in Elsene.
Eerder lazen we dat in onze reeks over de Belgische Prijs voor Architectuur en Energie het Gentse Volt Architecten met de omvorming van een oude textielfabriek tot een modern wooncollectief de architectuurprijs in de categorie ‘Meergezinswoningen’ in de wacht sleepte. De energieprijs in deze categorie werd toebedeeld aan het Brusselse R²D² architecture. Dit collectief ontwierp een complex met twaalf sociale woningen in Elsene en integreerde er tal van geavanceerde energie-efficiënte technieken.

Het vooruitstrevende project, dat de naam ‘Brasserie’ kreeg, werd in 2010 opgeleverd. De woonvoorziening is opgesplitst in twee delen: enerzijds betreft het een pand aan de Brouwerijstraat met negen wooneenheden dat R²D² de aansluiting liet maken met de aanpalende gebouwen, anderzijds staat er achteraan op het perceel een tweede gebouw dat plaats biedt aan drie duplexwoningen.


     

De gebouwen maken gebruik van enkele collectieve technische installaties zoals een geothermie-systeem en een mechanisch ventilatiesysteem D met warmtewinning. Samen met de fors geïsoleerde, luchtdichte wanden en de driedubbele beglazing zorgen ze ervoor dat beide gebouwen voldoen aan de passiefnorm. Thermische zonnepanelen en regenwaterrecuperatie vervolledigen het duurzame plaatje. Het project werd al eerder bekroond met het Batiment exemplaire-statuut (2008) en een Environment & Energy Award in de categorie ‘Eco-building’ (2011). Deze prestigieuze energieprijs vormt voor R²D² architecture ongetwijfeld de kroon op het vele werk.


    

 

Deel dit artikel:
Onze partners