Belgische start-up BuildUp realiseert in recordtempo energetische renovatie Noord-Franse scholen

© BuildUp
© BuildUp
© BuildUp
© BuildUp
© BuildUp
© BuildUp
© BuildUp
© BuildUp
© BuildUp
© BuildUp

BuildUp, specialist in duurzaam offsite bouwen voor nieuwbouw en energetische renovatie, werd geselecteerd voor het Europese Energiesprong-project dat de energetische renovatie van een school omvat. BuildUp ging daarvoor aan de slag in het Noord-Franse Rijsel (Lille) om in de recordtijd van 2 maanden een aantal schoolgebouwen van de scholengroep energetisch te renoveren en klimaatneutraal te maken, goed voor een oppervlakte van 2000 m2.

Tijdens de korte tijdspanne van de zomervakantie kregen de gebouwen zo een klimaatjas en werden via offsite bouwen volledige nieuwe gevels en daken geplaatst. Net als een belangrijk deel van het Europese woningbestand, zijn ook veel schoolgebouwen in slechte staat en niet aangepast aan de huidige en toekomstige energievereisten. België kampt met een gelijkaardige problematiek. Het is dus een hele uitdaging om dit verouderde patrimonium te matchen met de klimaatdoelstellingen van 2050.

 

Projectstart tegen de klok

Het nieuwe energetisch renovatieproject onder leiding van BuildUp omvat in totaal twee scholengroepen waarbij vijf scholen, één sporthal en twee restaurants klimaatneutraal worden gemaakt. In totaal zal BuildUp 9000m2 aan gevels en daken energetisch renoveren. Tijdens de zomer van 2023 werd een eerste deel van de gebouwen onder handen genomen. De rest volgt tijdens de zomervakanties van 2024 en 2025. Het project is extra uitdagend omdat de gebouwen tegen de start van het nieuwe schooljaar afgewerkt moeten worden zodat de leerlingen niet gestoord worden en ook het personeel geen hinder ondervindt van de werken.

 

architecturale eigenheid

BuildUp voert het project uit met een aantal lokale partijen. Het Rijselse architectenbureau Face B is er één van. De Franse erfgoedwetgeving bepaalt dat schoolgebouwen meerdere kenmerken van hun oorspronkelijke uitzicht moeten bewaren. Samen met Face B slaagde BuildUp erin om een geslaagde herinterpretatie te maken. Als mandataris voor het project werkt BuildUp verder nog samen met de volgende partners: studiebureaus Energelio en Maning, aannemer Dujardin en Axima voor het onderhoud en energiebeheer gedurende de exploitatiefase.

 

Energiesprong

Dit is één van de eerste scholenprojecten in Frankrijk op basis van de principes van het Europese Energiesprong-concept waarbij via offsite energetisch renoveren een school nieuwe daken en muren krijgt. BuildUp staat in voor de duurzame offsite constructie en plaatsing van de nieuwe gevels en daken. Alle gebruikte materialen zijn biobased en circulair. Tijdens de 22 jaar exploitatie en onderhoud waarvoor BuildUp garant staat, worden leerlingen en leraren bovendien opgeleid en begeleid door BuildUp om de energieperformantie op peil te houden. Educatie en sensibilisering zijn essentiële onderdelen van future proof en duurzaam bouwen.

Bron: Wijsgeer PR
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners