Beter facility management dankzij nieuwe SCAN to BIM-service

Besparen op werkuren, geminimaliseerde foutmarges zodat er minder verkeerde technische onderdelen worden besteld en snellere interventies bij pannes: dat zijn de voordelen die de speciale SCAN to BIM-service voor facilitair management en onderhoud van N² Kwadraat met zich brengt. “Het BIM-model wordt geëxporteerd naar een facility management software en gekoppeld met een computerized maintenance management system database”, aldus Nic Kerkhof van N² Kwadraat.

N² Kwadraat, gevestigd in Rollegem-Kapelle, is een studie- en tekenbureau met specialisatie in indoor en outdoor 3D opmetingen a.d.h.v. 3D laserscanning, SCAN to BIM, CAD-projecten en clashdetectie tijdens het bouwproces.  Met de SCAN to BIM-service voor facility management en maintenance wil het bedrijf facilitair managers en onderhoudstechnici het leven aanzienlijk makkelijker maken. Nic Kerkhof van N² Kwadraat legt uit hoe dat precies gebeurt: “De as-built van het gebouw of de industriële site wordt opgemeten aan de hand van een 3D laserscanner, de Faro S350, met interne gps, in combinatie met onder meer fotogrammetrie door middel van een drone. Het resultaat van beide 3D opmetingen wordt samengesteld tot een op de millimeter nauwkeurige fotorealistische point cloud van de as-built. Die puntenwolk wordt gebruikt om de volledige as-built met de aanwezige technieken uit te werken tot een Revit-BIM-model.”
 

Het facilitair BIM-model maakt snellere interventies bij pannes mogelijk en minimaliseert foutmarges waardoor er minder verkeerde technische onderdelen worden besteld.

 

Gespecialiseerde bib voor technieken

“Het gebouw of de industriële site wordt opgebouwd aan de hand van de C3A-extensies en voor de technieken worden gespecialiseerde bibliotheken samengesteld. Voor alle technieken worden de eigenschappen of technische fiches per element gekoppeld in het BIM-model. Dit innovatieve BIM-model wordt vervolgens geëxporteerd naar een facility management software en gekoppeld met een computerized maintenance management system (CMMS) database. Deze innovatieve methode vormt een correcte basis voor het verdere verloop van het facilitair management en onderhoud van het gebouw of de industriële site. Het facilitair BIM-model maakt snellere interventies bij pannes mogelijk en minimaliseert foutmarges waardoor er minder verkeerde technische onderdelen worden besteld. Er wordt zo uiteraard ook bespaard op werkuren.”

 

“Wij streven ernaar steevast een correcte, gedetailleerde en werkbare file aan te leveren. "

 

Grondplannen standaard geïntegreerd

Negentig procent van de projecten van het 3D studie- en tekenbureau dat gespecialiseerd is indoor en outdoor metingen, wordt uitgevoerd volgens het SCAN to BIM-principe. “Wij streven ernaar steevast een correcte, gedetailleerde en werkbare file aan te leveren. Een Revit-model is voor ons meer dan een 3D-model. Het is een model om verder op te werken met alle noodzakelijk gelinkte informatie voor de technieken. Ons streefdoel is steeds het aanleveren van een gefilterde point cloud die perfect kan geïmporteerd worden in alle BIM-software. Een geavanceerd en compleet Revit-model is ons einddoel”, besluit Nic Kerkhof.

Bron: Nic Kerkhof N2 Kwadraat
Deel dit artikel:
Onze partners