Bezoek de installatie ‘Beauty of Circularity’ van Tarkett tijdens 3daysofdesign

Samen met FranklinTill, een adviesbureau voor de toekomst van design, werkte Tarkett aan de expo 'Beauty of Circularity'. Deze collab viert duurzaam ontwerp en materiaal- en systeeminnovatie, waarmee de langdurige inzet van Tarkett voor circulariteit wordt geïllustreerd. De sensorische en interactieve showcase dompelt bezoekers onder in de circulaire reis van Tarkett en laat hen ontdekken welke veranderingen materialen doorlopen binnen de gesloten kringloopsystemen van de internationale vloerenfabrikant.

FranklinTill heeft met de ‘Beauty of Circularity’-expositie een fysieke versie van de vloerbedekkingsreis van Tarkett gecreëerd. Bezoekers kunnen niet alleen de verandering van materialen in elke fase van het proces zien en voelen, maar ook een unieke audiorondleiding met headsets volgen.

Naast het visuele en tastbare aspect van de expositie, is het de bedoeling om met de showcase van Tarkett en FranklinTill gesprekken en debatten op gang te brengen rond de topics duurzaamheid, materialen en circulariteit. Tarkett organiseert daarom ook een serie intieme rondetafelgesprekken die een aantal van de grootste vragen met betrekking tot duurzaamheid en circulariteit voorlegt aan vooraanstaande personen uit de architectuur- en designwereld.

De expositie

Thomas Leneveu, vice-voorzitter van de Benelux & Carpet Business Unit EMEA, deelt zijn visie:
"Met de 'Beauty of Circularity'-expositie willen we een tactiele, meeslepende ruimte creëren waar bezoekers de circulaire reis op een heel andere manier kunnen ervaren en begrijpen. We willen dat mensen vertragen, zien, voelen en horen hoe materialen in elke fase van de reis een verandering ondergaan. Het gesloten kringloopsysteem wordt hiermee verheven naar iets moois en prettigs op zich."

Dynamische systemen

Caroline Till, medeoprichtster van FranklinTill, benadrukt het dynamische karakter van materialen:
"We zouden materialen niet langer moeten zien als statische systemen, maar als dynamische, evoluerende systemen. De 'Beauty of Circularity' wil deze ongelooflijke materialenreis tot leven brengen en Tarketts jarenlange inzet voor het behoud van materialen in gesloten kringlopen vieren."

De inzet van Tarkett voor circulariteit

Tarkett richt zich op meer doen met minder. De onderneming wil ontwerpen, produceren, verkopen en recyclen op een manier die minder koolstof en minder afval genereert en tegelijkertijd bijdraagt aan meer comfort, een betere gezondheid en meer welzijn – voor mens en milieu. Tarkett EMEA's benadering van circulariteit richt zich op drie pijlers: Design, Materiaal en Circulaire Reis. Dit kader stimuleert Tarkett om voortdurend te innoveren, samen te werken en producten te creëren die gemaakt zijn om opnieuw gemaakt te worden.

Ontwerp

Op basis van de Cradle to Cradle-principes neemt Tarkett alle ontwerpbeslissingen met het levenseinde van een product in gedachten – zodat producten kunnen worden gerecreëerd met meerdere lange levens.

Materialen
Om het gebruik van nieuwe grondstoffen te beperken, werkt Tarkett nauw samen met partnerbedrijven in verschillende industrieën zodat waardevolle materialen die traditioneel bestempeld worden als afval, toch nog kunnen worden ingezet.

Circulaire reis
Tarkett neemt verantwoordelijkheid voor de volledige levenscyclus van zijn producten door de inzameling en recycling van vloerbedekking en/of snijafval na gebruik en dit via zijn baanbrekende terugname- en recyclingprogramma, ReStart®.

Bron: Tarkett
Deel dit artikel:
Onze partners