Bham Design Studio op shortlist Inside festival

Het internationale interieurfestival Inside heeft een shortlist van 41 projecten bekendgemaakt die om prijzen zullen strijden op het eerste World Festival of Interiors. In de categorie residentieel werd het Belgische Bham Design Studio genomineerd met het project Chateau d'eau. Het betreft een tot woning omgevormde watertoren in Steenokkerzeel.
Het internationale interieurfestival Inside heeft een shortlist van 41 projecten bekendgemaakt die om prijzen zullen strijden op het eerste World Festival of Interiors. In de categorie residentieel werd het Belgische Bham Design Studio genomineerd met het project Chateau d'eau. Het betreft een tot woning omgevormde watertoren in Steenokkerzeel.


Festival

De uit 143 inzendingen gekozen projecten gaan nu over naar de laatste fase van de beoordeling, die zal plaatsvinden tijdens het festival in november. De winnaars van elk van de zeven prijscategorieën worden bekendgemaakt tijdens een prijsuitreiking op het World Festival van Interiors in Barcelona.

De Inside shortlistjury bestond uit Marcus Fairs, Paul Priestman, Eva Jiricna, Suzy Hoodless en Linda Morey Smith.

Een andere jury van zes juryleden - met Ilse Crawford, Andre Fu, Nigel Coates, David Collins, Robert Backhouse en Lyndon Neri - kiest uit de shortlist live op het festival de uiteindelijke Inside prijswinnaars.

Bezoek voor meer informatie de Inside: World Festival of Interiors website.


Chateau d'eau
Op een klein terrein van 16 m breed en 20 meter lang, in het midden van een vlak Belgische landschap, verrijst een tussen 1938 en 1941 gebouwde 30 meter hoge watertoren. Tot het begin van de jaren negentig was de toren in gebruik en hij werd door de nazi's tijdens WOII gebruikt als een 'tour de guete'.

In 2004 is een procedure opgestart om het bouwwerk te beschermen. De Koninklijke Commissie voor de bescherming en het behoud van monumenten en landschappen accepteerde deze aanvraag.

De buitenkant van de toren werd volledig tot zijn oorspronkelijke staat
gerenoveerd. Beschadigde betonnen kolommen werden gerepareerd en geschilderd, de voegen verwijderd en vervangen, en de ramen van bovenste verdieping vergroot. In 2007 begonnen de werken voor de complete renovatie en aanpassing tot eengezinswoning .
Programma

De bouwprogramma voorziet twee verschillende profielen van gebruikers. De prive- en de belangrijkste gebruiker is de bouwheer, een echtpaar dat dagdagelijks in de toren woont. Een of twee keer per maand wordt een deel van het gebouw gehuurd voor zeer exclusieve evenementen gericht op marketingmensen die op zoek zijn naar een plek voor workshops, en op prestigieuze bedrijven die dichtbij de luchthaven een unieke plek zoeken om klanten te ontvangen. Elke kamer is uitgerust met de nieuwste IT-technologie, domotica en de mogelijkheid om projectoren te installeren vrijwel om het even waar op de bovenste verdieping.
Interieurarchitectuur

Het behoud van bestaande betonnen elementen zoals de belangrijkste waterleidingen, de betonnen plafonds en trappen en de 250.000 liter grote betonnen waterbak was essentieel om de sterke identiteit van het gebouw te bewaren.

Elke zichtbaar betonnen element werd donkergrijs geschilderd, om zo het oude van het nieuwe te scheiden. Deze keuze werkt omdat zo zowel licht als donker in het oog springen.


Foto's Bham Design Studio

Bron: Archdaily.com


Deel dit artikel:
Onze partners