Bib Bilzen van ADEM Architecten verkozen tot 'beste bib van Vlaanderen'

De biliotheek van Bilzen is uitgeroepen tot 'beste bibliotheek van Vlaanderen en Brussel'. Collegabibliothecarissen nomineerden de Bilzerse bib als Limburgse kandidaat voor de shortlist. In de finale met 5 andere bibliotheken kwam Bilzen als primus uit de bus. Een tijdje terug opende de de bibliotheek haar deuren. ADEM architecten ontwierp het boeiende oord. 

De bibliotheek in Bilzen werd door collega-bibliothecarissen genomineerd als Limburgse kandidaat voor de titel van ‘Beste Bib van Vlaanderen en Brussel’. De jury beschreef de bib van Bilzen als een inspirerende plek door de creatieve en thematische inrichting. Punten werden niet alleen toegekend door een vakjury, maar ook door het publiek.

 

Verschillende thema's

Het bibliotheekconcept is geconcipieerd rond 5 thema’s waarvan enkele getuigen van een sterke regionale verankering. Zo heeft het thema audio & video dat de audiovisuele afdeling typeert, een sterke connotatie met het vermaarde festival Jazz Bilzen. Voor de literaire afdeling lieten de architecten zich inspireren door de oudste Nederlandstalige tekst ‘Tesi Samnunga, was edele und das scona’. (DIt vers ('deze gemeenschap was edel en schoon') geldt als het oudste zinnetje in het Nederlands na het vers ‘Hebban olla uogala nestas hagunna’" uit 1100. Het werd neergeschreven in 1130 in het 9de eeuwse Evangeliarium van Munsterbilzen.) Voorts hebben de onderwerpen lifestyle&gezondheid, kunst, architect en toerisme elk een eigen authentieke plek in de bibliotheek gekregen. Studeerruimtes op de eerste verdieping bieden jongeren een rustige omgeving terwijl het op het terras op diezelfde verdieping rustig toeven is tijdens zonnige dagen.  

 

>> Lees meer over het ontwerp van de bibliotheek

Deel dit artikel:

Onze partners