BINST ARCHITECTS en OFFICE Kersten Geers David Van Severen op shortlist ontwerpers herontwikkeling Muntcentrum

BINST ARCHITECTS en OFFICE Kersten Geers David Van Severen blijven, elk met een eigen partner, samen met drie andere kandidaten over als mogelijke ontwerper van het nieuwe Muntcentrum in Brussel. Aan de architectuurwedstrijd die projectontwikkelaars Immobel en Whitewood onder leiding van de Brusselse bouwmeester lanceerden, namen 54 architecten(teams) deel.

De opdrachtgevers willen het iconische gebouw tegenover de Koninklijke Muntschouwburg in hartje Brussel transformeren tot een woon-, kantoor en hotelcomplex. Het nieuwe ontwerp moet het gebouw uit het laat-modernisme subtiel herdefiniëren en een nieuwe rol doen opnemen in de Brusselse skyline.

Het Muntcentrum is gelegen op een van de drukste plaatsen van de hoofdstad: vlakbij het Brouckèreplein en de Nieuwstraat en op een knooppunt van openbaar vervoer. Cultuur, winkelen, vrije tijd, reizen en wonen ontmoeten elkaar op die plek. De aanpassing van het prominent baken vereist dan ook een uitstekend begrip van de context. De herontwikkeling van het gebouw kan een grotere dialoog creëren tussen het complex en de omgeving, die beide aantrekkelijker maakt.


Ontwerpen midden februari 2020 indienen

De ontwerpopdracht betreft niet het hele gebouw, maar wel het grootste deel ervan. Het overgrote deel van de ondergrondse parking en het winkelcentrum op verschillende niveaus zit bij andere eigenaars. Concreet gaat het dus om de rest van de basis en de volledige toren. De juridische structuur maakt het diverse programma complex. De uitdaging schuilt erin de onderdelen van het programma zo te positioneren dat ze hun eigen intrinsieke kwaliteiten creëren, maar samen wel een coherent stedelijk onderdeel vormen.

De oproep tot kandidaatstelling om het reeds door de ontwikkelaars samengestelde uitvoeringsteam te versterken, kon met 54 architecten(teams) die zich kandidaat stelden op veel belangstelling rekenen. Uiteindelijk werden er vijf weerhouden. Zij mogen midden februari 2020 hun voorstel overmaken. Daaronder ook twee Belgische kanidaten: BINST ARCHITECTS en OFFICE Kersten Geers David Van Serveren. Zij vormen respectievelijk een team met het Noorse Snøhetta en het Franse l’AUC.

De volledige shortlist van kandidaat-ontwerpers ziet er zo uit:

  • BINST ARCHITECTS & Snøhetta (Oslo)
  • OFFICE Kersten Geers David Van Severen & l’AUC (Parijs)
  • 3XN Architects (Kopenhagen)
  • Schmidt Hammer Lassen Architects (Aarhus)
  • Studioinedots (Amsterdam)

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage