Bitubel-awards voor ONO architectuur, denc!-studio, ZAmpone architectuur en Bo Westerlinck

De prestigieuze muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo vormde het decor voor de uitreiking van de eerste Bitubel-award Het Dak is Bitumen. In de categorie utiliteitsbouw ging de hoofdprijs naar denc!-studio voor het bedrijfsgebouw Ecopuur in Nevele. ONO Architectuur won een award in de categorie woningbouw en ZAmpone architectuur kwam binnen de categorie renovatie en uitbreiding als winnaar uit de bus voor zijn kinderdagverblijf Robbedoes in Schaarbeek. Bij de studenten ging de hoofdprijs naar Bo Westerlinck van UHasselt.

De architectuurwedstrijd Het Dak is Bitumen is een initiatief van Bitubel, de federatie van vier fabrikanten van bitumineuze dakbedekkingen voor platte daken: De Boer, Derbigum, IKO en SOPREMA. Met deze award wil Bitubel geslaagde architectuurprojecten met platte daken in the picture plaatsen. Voor de organisatie van deze wedstrijd deed Bitubel een beroep op Redactiebureau Palindroom.

Uit de meer dan 60 architecten en studenten die een project ingediend had, heeft een vakjury een shortlist van 21 projecten geselecteerd die in aanmerking kwamen voor de hoofdprijs binnen hun categorie. De jury bestond uit Marc Dubois (architectuurrecensent), Colette Demil (Dimension), Lionel Lhoir (Focus Archi), Arnaud Tandt (NAV), Sébastien Cruyt (architect), Philippe Selke en Rik Neven (Architectura.be), Filip Van Der Linden (Bouwkroniek) en Dirk Vankerckhove (Confederatie Bouw).

 

Woningbouw

Binnen de categorie woningbouw ging de eervolle vermelding naar TOOP Architectuur en de hoofdprijs naar ONO architectuur. De andere genomineerden waren CH.Architecten, Moonarchitects en DMOA architects.

De publieksprijs in deze categorie ging naar TOOP architectuur met het project CASWES.

 

Utiliteitsbouw

Het nieuwe bedrijfsgebouw voor Ecopuur in Nevele leverde denc!-studio de hoofdprijs op in de categorie utiliteitsbouw. De eervolle vermelding was voor ZAmpone architectuur voor kinderdagverblijf Robbedoes. Verder stonden ook BAEB, Atelier d’ Architecture Mathen, META architectuurbureau, cuypers & Q architecten en SAMYN and PARTNERS architects & engineers op de shortlist.

In deze categorie was de publieksprijs weggelegd voor EBTCA architecten in samenwerking met Archiles Architecten met het project Cultuurcentrum in Zaventem. 

 

Renovatie

Bij utiliteitsbouw was het net niet voor ZAmpone architectuur, maar binnen de categorie renovatie ging Zampone wel met de hoofdprijs aan de haal voor zijn kinderdagverblijf Robbedoes. Hier was de eervolle vermelding voor BAEB voor het slachthuis van Bomel. De shortlist werd vervolledigd door Atelier d’Architecture Mathen, BAEB, HVC en EBTCA in samenwerking met Archilles Architecten.  

BAEB met het project Slachthuis Bomel mocht de publieksprijs in onvangst nemen. 

Studenten

Alle winnaars gingen naar huis met een trofee en een mooie geldprijs. Bij de studenten werden 4 winnaars bekroond en beloond met een geldprijs: Bo Westerlinck (x2), Birgit Van den Broeck, Matthias Roets en Frederik Cuyvers. Ook hier selecteerde de vakjury een eervolle vermelding (Frederik Cuyvers) en een algemene winnaar, namelijk Bo Westerlinck, de enige kandidate die twee nominaties in de wacht sleepte.

Matthias Roets wist met zijn project BIMBY0.3 het grootste aantal stemmen te verzamelen en ging zo naar huis met de publieksprijs. 

 

Alle projecten zowel uit de shortlist als de longlist zijn te bekijken op de website award.bitumeninfo.be.

Deel dit artikel:
Onze partners