Bjarke Ingels legt eerste steen van LEGO-huis

De bouw van het LEGO-huis van Bjarke Ingels Group (BIG) is begonnen. De bouw werd afgetrapt tijdens de originele openingsceremonie, waarbij de eerste reuze-LEGO-blokken gelegd werden. Bjarke Ingels was zelf ook aanwezig om de eerste baksteen te leggen. Het LEGO-huis, dat wordt gebouwd in Billund in Denemarken, LEGO’s thuishaven, zal een ervaringscentrum worden van 12 000 vierkante meter.

Het ontwerp van BIG voor het LEGO-huis is geïnspireerd op de LEGO-speelgoedblokken en de vele mogelijkheden ervan. De blokken worden gebruikt om het gebouw vorm te geven. De galerij bovenaan het ontwerp werd gemodelleerd naar een gigantisch LEGO-blok, dat door BIG gedoopt werd tot ‘de Keystone’. Binnenin het LEGO-huis zullen er vele ‘ervaringsruimtes’ zijn, een café, een unieke LEGO-winkel, een openbaar plein van 2000 m² en verschillende dakterrassen. De Lego Group hoopt dat het LEGO-huis jaarlijks zo’n 250 000 bezoekers over de vloer zal krijgen.

Voor mij staan LEGO-blokken symbool voor systematische creativiteit. De stevigheid en rationaliteit van de blokken geeft kinderen van alle leeftijden oneindig veel mogelijkheden om hun eigen wereld te creëren tijdens het spelen”, zegt Bjarke Ingels. “We hebben inspiratie gehaald uit de moduleerbaarheid van de LEGO-blokken om het LEGO-huis te bouwen. Het zal lijken op een wolk van verbonden LEGO-blokken die ontdekkings-en tentoonstellingsruimtes creëren voor de bezoekers.  Aan de buitenkant vormt de stapel blokken het dak van een overdekt plein en ook een berg van terrassen en speelpleinen die met elkaar verbonden zijn."

“Ik ben erg gepassioneerd door spel en hoe kinderen al spelend leren met LEGO-blokken. Dat is in essentie het LEGO-idee en waar het LEGO-huis voor staat. Ik kijk er naar uit om mijn droom – een plaats hebben waar iedereen dat LEGO-idee zelf kan ondervinden – eindelijk werkelijkheid te zien worden”, zegt Kjeld Kirk Kristiansen, de kleinzoon van de stichter en de huidige eigenaar van de LEGO Group.

Het LEGO-huis zou in 2016 helemaal afgewerkt moeten zijn.

Deel dit artikel:
Onze partners