Blaarmeersen wordt internationale toplocatie voor klimsport

Begin november is op de Blaarmeersen in Gent de bouw gestart van wat een van de grootste klimhallen ter wereld moet worden. Opdrachtgever is de Gentse klimzaal Bleau, die de schouders zet onder het leeuwendeel van de investeringskost van 5 miljoen euro. De Bouwerij ontwierp de avonturenhal met uitgebreide klimfaciliteiten binnen, maar ook buiten, zodat passanten bij mooi weer kunnen meegenieten van de sport.
Begin november is op de Blaarmeersen in Gent de bouw gestart van wat een van de grootste klimhallen ter wereld moet worden. Opdrachtgever is de Gentse klimzaal Bleau, die de schouders zet onder het leeuwendeel van de investeringskost van 5 miljoen euro. De Bouwerij ontwierp de avonturenhal met uitgebreide klimfaciliteiten binnen, maar ook buiten, zodat passanten bij mooi weer kunnen meegenieten van de sport.Klimzaal Bleau is over de jaren heen uitgegroeid tot een toonaangevende klimzaal in België, en organiseert samen met Bleau Climbing Team een uitgebreide waaier aan activiteiten. Die worden echter op zulke regelmatige en grote schaal georganiseerd, dat de huidige klimzaal stilaan te klein is geworden. Bovendien is er in het Gentse geen kwalitatieve lengteklimzaal te vinden, wat er voor zorgt dat de Gentse klimmer moet uitwijken naar Brussel, Puurs of Kortrijk om deze andere discipline van het sportklimmen te beoefenen.

Om die reden werkt klimzaal Bleau samen met de stad Gent al sinds enkele jaren aan een plan voor een volledig nieuwe klimzaal die voldoet aan de noden van de klimclub op dit moment en in de komende jaren. Al in 2010 werden de eerste plannen voor het project voorgesteld maar onder meer om administratieve redenen kon bouw van de klimhal pas dit najaar starten. Het gaat dan ook om een project van grote omvang waarbij de ambitie van klimzaal Bleau en de Stad Gent is om van de Blaarmeersen een van de internationale toplocaties voor de klimsport te maken.Het prestigeproject wordt overigens ook financieel sterk gedragen door de stad Gent. Het project krijgt een subsidie en de stad stelt het terrein van de Blaarmeersen gratis ter beschikking. Ook de provincie heeft geld veil voor de klimzaal, maar het grootste deel wordt dus nog steeds gedragen door Bleau zelf.


Twintig meter hoog


De nieuwe hal zal bestaan uit drie grote klimzalen, en op de zuidelijke muur zal ook buiten kunnen worden geklommen. Aan de buitenwanden komen bovendien een death-ride, een speleobox, een rappelstand, een touwenparcours en een zogenaamde via ferrata.
Verder voorziet men in een boulderzaal van vier meter hoog, waar vooral over obstakels in de lengte wordt geklommen en waar dus ook matten op de grond zullen worden aangebracht. De andere twee zalen zullen voor touwklimmen worden ingericht, waarbij de ene maar liefst veertien meter hoog wordt en de andere twintig meter. Verder zullen er in het avonturencomplex ook klim- en klauterzalen zijn voor kleuters, naast kleedkamers, sanitair, multifunctionele ruimten, een cafetaria, boulderrotsen in open lucht en een buitenklimmuur.
Idealiter is de bouw klaar in juli 2014 zodat het nieuwe klimseizoen kan openen in de nieuwe hal.
Deel dit artikel:
Onze partners