Blaffart-Ciplet en Emil Verhaegen verbouwen hoeve tot gemeentehuis en OCMW van Wanze

De gemeentelijke diensten en het OCMW van Wanze zetelen sinds kort in een prachtig gerestaureerde hoeve die teruggaat tot in de middeleeuwen. Blaffart-Ciplet en Emil Verhaegen tekenden present voor de verbouwing waarin een glansrol weggelegd is voor de vezelcementleien met ingebouwde zonnepanelen van Eternit

De hoeve die tot het ‘Belgisch cultureel erfgoed’ behoort, werd in drie bouwfasen opgetrokken: in de middeleeuwen ontstond het later tot melkerij omgebouwde gerechtsgebouw, tegen het einde van de 17de/het begin van de 18de eeuw werden de stallen gebouwd en aan het begin van de 19de eeuw volgde tot slot ook de woning.

 

Behoud cultureel erfgoed

Zoveel eigenaars later werd de hoeve in 2008 uiteindelijk door de gemeente Wanze gekocht, die het complex van mei 2010 tot eind 2012 tot een gemeentehuis en OCMW liet verbouwen. Op die manier kon niet alleen tegemoetgekomen worden aan de behoefte aan nieuwe ruimten van de administratieve diensten, maar werd tegelijk ook voor het behoud van een stukje cultureel erfgoed gezorgd.

Met de installatie van een pelletverwarming, de plaatsing van regenwaterreservoirs, de isolatie van dak en muren en de nieuwe dakbedekking uit vezelcementleien van Eternit met ingebouwde zonnepanelen kunnen de gebouwen vandaag bovendien als duurzaam worden omschreven. 

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners