Blankenberge heet u welkom met licht

Het oude stationsplein van Blankenberge was aan een update toe  en kon als drukke badplaats een frisse redesign gebruiken. In de herfst van 2017 begon het stadsbestuur het plein opnieuw in te richten. Het ontwerp sluit aan op dat van de omringende centrumstraten, wat Blankenberge een consistente uitstraling geeft. Schréder zorgde voor de ingenieuze verlichting.

De stad koos om een open plein aan te leggen met genoeg ruimte voor de horeca. Het modulaire ontwerp met verplaatsbare beplanting en straatmeubels laat toe om het plein gemakkelijk om te vormen. In de zomer wordt het voor evenementen gebruikt, in de winter is het een plek om rustig te ontspannen.

De echte eyecatcher van het project? Dat is zonder twijfel het werk van kunstenares Kaat Van der Marliere: gigantische letters versierd met haar bekende figuurtjes vormen de naam Blankenberge.

Het werk van 27 meter lang en 2,5 meter hoog heet niet alleen bezoekers welkom. Sommige letters zijn tegelijk echte zitbanken. Zo kun je je er echt ontspannen.

 

Ook 's nachts uitstraling

Het kunstwerk moest voor het stadsbestuur ook 's nachts zijn uitstraling behouden. Daarom zochten ze een uniforme en dynamische verlichting die hun toeliet om het licht- en kleurenspel af te stemmen op evenementen en de noden van het moment.

Met verschillende fotometrische mogelijkheden, robuuste materialen en een minimum aan energieverbruik was de lineaire LED SCULPLine-schijnwerper de ideale oplossing om het unieke karakter van het kunstwerk in de verf te zetten.

30 RGBA SCULPLines die in een rechte lijn in de grond ingewerkt zijn, worden via een DMX-protocol aangestuurd. Zo kan de stad feestelijke scenario’s samenstellen die ze regelmatig aan de seizoenen of aan evenementen kunnen aanpassen.

 

Teceo-armaturen

Om het plein te verlichten, koos Blankenberge voor Teceo-armaturen op Thylia-masten. Ze geven het een natuurlijke toets zonder de ruimte te vervuilen. Het ontwerp van het geheel vergroot de gezelligheid op het plein. Wanneer de avond valt, zorgt het witte ledlicht voor een echt gevoel van veiligheid.

Het heringerichte plein en de efficiënte en duurzame verlichting geven de stad een nieuwe dynamiek, tot grote tevredenheid van de inwoners en de toeristen.

Bekijk ook de video over dit project

Bron: Schréder
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners