Boorwerken voor grootste geothermisch warmtenet van Vlaams-Brabant van start

Op de Hertogensite in Leuven zijn de boorwerken gestart om een geothermisch warmtenet aan te leggen. Daarvoor boort projectontwikkelaar Resiterra nu zo’n 300 lussen en dat tot wel 150 meter diep. Dankzij het warmtenet zal de Hertogensite tot 1000 ton CO2 per jaar uit. De toekomstige bewoners zullen ook minder betalen om hun huizen te verwarmen. Dat tonen de cijfers van het nabijgelegen Janseniushof aan, waar ook een geothermisch netwerk ligt. In die wijk bespaart het gemiddelde gezin nu zo’n 200 euro per jaar. 

Verspreid over de bijna 7 hectare grote Hertogensite worden zo’n 300 putten geboord tot 150 meter diep. In die putten komen leidingen die 150 meter diep gaan en via een lus weer naar boven komen. Door die leidingen vloeit een mengsel van glycol en water dat opgewarmd wordt door de bodem of warmte afgeeft aan die bodem. Via dit warmtenet van 100 kilometer ondergrondse leidingen wordt de warmte verdeeld over de 400 wooneenheden en andere gebouwen op de hele site. 
 

Bewezen milieuwinst

'De winst voor het milieu is enorm. We kunnen de vergelijking maken met een gelijkaardige site, het Janseniushof, waar we in 2017 al een geothermisch netwerk aanlegden en geen CO2-uitstoot meer hebben. Een woning met een gasboiler stoot elk jaar zo’n 1 ton CO2 uit. Dat wil zeggen dat we de afgelopen 3 jaar in het Janseniushof al 300 ton CO2 hebben uitgespaard. En die lijn willen doortrekken op de Hertogensite: zowel voor de huizen als voor de gebouwen gaan we de CO2-uitstoot volledig bannen', aldus Erik Van Hoof, CEO Resiterra 

Door woningen en gebouwen te verwarmen via het warmtenet zal de Hertogensite dus zo’n 1000 ton CO2-uistoot per jaar uitsparen.  

Timing

De boorwerken zijn recent gestart en zullen duren tot het voorjaar van 2023. Anderhalf jaar geleden verhuisden de eerste bewoners naar hun gloednieuwe appartementen op de Hertogensite. De komende maanden bouwt Resiterra verder aan twee gebouwencomplexen waar tegen eind 2023 opnieuw een 300-tal bewoners hun intrek zullen nemen.  

Bron: Bereal
Deel dit artikel:
Onze partners