Bourgeois beschermt vijf gebouwen van Jo Crepain in Kapellen

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) beschermt vijf gebouwen uit de beginperiode van architect Jo Crepain (1950-2008). Het zijn voorlopige beschermingen. De definitieve bescherming volgt in principe na verder onderzoek.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) beschermt vijf gebouwen uit de beginperiode van architect Jo Crepain (1950-2008). Het zijn voorlopige beschermingen. De definitieve bescherming volgt in principe na verder onderzoek.


De driegroepswoning in de P. SpethstraatIn totaal worden vier woningen en een appartementsgebouw in Kapellen beschermd. ''Jo Crepain was één van de belangrijkste architecten van de lage landen in de tweede helft van de twintigste eeuw'', zegt Bourgeois.
''Deze vijf bouwprojecten zijn illustratief voor de ontwikkelingen binnen en het denken over het individuele wonen in de jaren 1970 in Vlaanderen. Een aantal sterke individuen zoals Crepain experimenteerden met een nieuwe architectuurtaal en hebben een niet te onderschatten invloed op de latere generaties architecten.''
Jo Crepain is geboren in Brugge, maar woonde en werkte als architect in Kapellen tussen 1954 en 1996. In deze gemeente vind je dan ook heel wat van zijn vroeger werken terug.

    
De kapperszaak op de Hoevensebaan


In 1975 kende zijn carrière een blitzstart met het winnen van de toenmalig grootste architectuurprijs in België met het 3,45 meter brede kapsalon van Wim Roels op de Hoevensebaan nummer 87 dat dus nu beschermd wordt.
Het beschermde appartementsgebouw aan de Engelselei in Kappelen is in 1981 bekroond met de Baksteenprijs. Het is het eerste project waarin, met het oog op een ''naadloze inpassing in het straatbeeld'' geen betonsteen, maar rode baksteen wordt gebruikt.
De driegroepswoning in de P.Spethstraat past dan weer binnen de beperkte context van de rijbebouwing. Crepain creëerde drie semi-identieke woningen, geschoeid op eenzelfde gevelconcept, basisplan en snede, en met onderling verbonden tuinen.

Fietsroute

Het is misschien niet de ideale tijd van het jaar hiervoor, maar je kan ook een architectuurfietsroute maken langs deze en andere projecten van Jo Crepain in Kapellen en omgeving. Via onderstaande link kan je een pdf downloaden met een plannetje en omschrijving van de 19 projecten.

PFD fietsroute: /uploads/architectuurfietsroutecrepainkapellen.pdf


Bron:  De Tijd en persinfo via Crepain Binst Architecture

    
Interieurfoto's van de driegroepswoning in de P. Spethstraat


    
Het appartementsgebouw aan de Engelselei


Interieurzicht van de kapperszaak 
Deel dit artikel:
Onze partners