Bouw Stadshaven van De Gregorio & Partners en Andrea Leonardi & Arrassociati van start

De eerste spadesteek van het project Stadshaven aan de Blauwe Boulevard in Hasselt is een feit. Het is meteen ook de eerste fase van het Havenkwartier. Aan Stadshaven komen het stadscentrum en de Blauwe Boulevard samen. Stadshaven is ontworpen door de architecten Alfredo De Gregorio en Andrea Leonardi & Arrassociati. De oplevering is gepland kort na de zomer van 2015.
De eerste spadesteek van het project Stadshaven aan de Blauwe Boulevard in Hasselt is een feit. Het is meteen ook de eerste fase van het Havenkwartier. Aan Stadshaven komen het stadscentrum en de Blauwe Boulevard samen. Stadshaven is ontworpen door de architecten Alfredo De Gregorio en Andrea Leonardi & Arrassociati.
Stadshaven is de start van de ontwikkelingen aan de westzijde van de Kanaalkom. Alfredo De Gregorio legt uit: “Stadshaven is het gebouw dat de hoek op de Groene Boulevard afmaakt en alzo de directe aansluiting met de binnenstad verzorgt. De nieuwe straat die zo ontstaat wordt een toffe stadsstraat. Hoewel ze verkeersvrij is, heeft ze een redelijke breedte, afgezoomd door een dubbele rij bomen, waardoor ze soms ook als een klein plein zal ervaren worden. Het is hierlangs dat het Spartacus-traject zijn weg vindt naar de Groene Boulevard en de Boudewijnlaan.”
De hoek van het gebouw werd in samenspraak met De Lijn om die reden afgerond. “En het is juist deze afgeronde hoek die vanuit de toekomstige promenade het meest zal opvallen,” vindt De Gregorio. “De gebogen hoek geeft uiteraard ook een schitterend panorama op de kop van de kanaalkom. Stadshaven is één van de sleutelgebouwen van het Havenkwartier.”

Op het gelijkvloers bevinden zich winkelruimtes. De appartementen op de verdiepingen zijn ruim bemeten en voorzien van aangename raampartijen. Het gebouw wordt opgetrokken in een hedendaags vormgeving, met daaroverheen een Italiaanse touch. In de gevelopbouw, de materiaalkeuze, de manier waarop op de Groene Boulevard wordt aangesloten, is de hand te herkennen van Andrea Leonardi en Arassociati; beiden medewerkers van wijlen Aldo Rossi en al sinds 1989 in Hasselt actief.


(v.l.n.r.) Justin Onclin, Philippe Onclin (Châteaux Real Estate), burgemeester Hilde Claes, schepen Tom Vandeput, architect Alfredo De Gregorio, Jan Kumpen.“De straatgevel van Stadshaven doet klassiek aan, maar is verfijnd hedendaags. De gevel is hoofdzakelijk opgebouwd in natuursteen en gaat richting H. Hartwijk over in baksteen. De terrassen zijn zo verwerkt dat ze klasse genereren en niet storen naar buren en publiek domein. Stadshaven zal zich perfect inpassen in de stedelijke identiteit van Hasselt. Het zal een gevoel van herkenbaarheid oproepen, alsof het er al een tijdje staat. Maar het zal ook de nodige stedelijke grandeur uitstralen,” besluit de architect.


Architect Alfredo De Gregorio geeft een woordje uitleg over Stadshaven op de site van het project.Het Hasseltse Châteaux Real Estate van Group Onclin staat in voor de ontwikkeling van Stadshaven. De historische binnenstad en de nieuwe wijk rond het water vloeien voor de deur van Stadshaven in elkaar over. Ook wordt de Stokerijstraat vanuit de achterliggende wijk verlengd richting het water waardoor langs het project Stadshaven een autovrije stadsstraat zal ontstaan.

Inmiddels zijn met het Bouwteam Kumpen/Democo ook de aannemers van Stadshaven bekend. De oplevering is gepland kort na de zomer van 2015. Gedurende de bouwperiode van circa 20 maanden zullen er een 50-tal mensen tewerkgesteld worden. Het project Stadshaven van Châteaux Real Estate heeft een investeringswaarde van 18 000 000 euro.
Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners