Bouw Zaha Hadid’s Havenhuis van start

In Antwerpen gaf Brits starchitect Zaha Hadid de startschot voor de bouw van het Havenhuis. Verwacht wordt dat het controversiële ontwerp binnen 33 maanden af is. Het Gemeentelijk Havenbedrijf krijgt dan haar nieuw kantoor en Antwerpen een nieuwe eye-catcher.
In Antwerpen gaf Brits starchitect Zaha Hadid de startschot voor de bouw van het Havenhuis. Verwacht wordt dat het controversiële ontwerp binnen 33 maanden af is. Het Gemeentelijk Havenbedrijf heeft dan haar nieuw kantoor en Antwerpen een nieuwe eye-catcher.
Het schip van Hadid

Bovenop een voormalige brandweerkazerne zal in drie tijd jaar het ‘schip van Hadid’ verrijzen. Deze tour de force was nodig, want het oude gebouw is beschermd en kon dus niet worden aangeraakt. Samen vormen het oude gebouw en het ‘schip’ het afsluitstuk van het Kattendijkdok. De gevels bestaan uit driehoeken die lichtjes geroteerd zijn zodat verschillende reflecties ontstaan. De stalen constructie van 1500 ton wordt modulair gebouwd in Wondelgem door Victor Buyck Steel Construction en zal via het water naar de site worden gevoerd.
Rijzig en prijzig

Het 90-jaar-oude brandweergebouw wordt gerestaureerd en zal kantoren huisvesten. In de nieuwe bovenbouw komen ook kantoren en een panoramisch bedrijfsrestaurant. Deze zullen vanuit een centraal atrium via liften ten bereiken zijn. Minister Bourgeois kende een premie toe van 2,1 miljoen euro. Maar dit is maar een fractie van het totale prijskaartje. 49,9 miljoen euro wordt geraamd. Deze investering maakt op haar beurt deel uit van een nog omvangrijker investeringsprogramma van 1,6 miljard euro dat ervoor moet zorgen dat de haven zijn positie als tweede haven van Europa verder kan verankeren.


    


Verbinding stad en haven


“Met het nieuwe Havenhuis geven we een gezicht aan de wereldhaven die Antwerpen is. Het gebouw staat met zijn dynamisch, ambitieus en innovatief ontwerp symbool voor onze haven”, stelt havenschepen  Van Peel. “Vanuit het nieuwe gebouw zullen bezoekers een indrukwekkend vergezicht kunnen ervaren op zowel de stad als de haven, waardoor de dialoog tussen de Antwerpenaar en zijn haven verder wordt versterkt”, aldus Van Peel.

Bekijk hier een animatiefilmpje van het project.


Bron: Bouwenwonen.net

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners