Brussels bouwmeester: "Offertes in Brussel liggen vaak ver boven de ramingen"

Brussels bouwmeester Kristiaan Borret is verrast over de stopzetting van de samenwerking van de VRT met het architecten- en ingenieursteam voor haar nieuwbouw. "Niet omwille van de reden die de VRT aanhaalt, want offertes van aannemers liggen in Brussel vaak ver boven de ramingen, maar over het feit dat men er niet in geslaagd is tot een herwerking van het ontwerp te komen", stelt hij.

Een te hoge rekening is wat de VRT deed beslissen om het contract met de tijdelijke vereniging bestaande uit Robbrecht en Daem architectenDierendonckBlancke ArchitectenArup UK en VK Architects & Engineers te verbreken. Er was een verlies van vertrouwen in het bouwproject, doordat het budget zwaar overschreden werd.


"Spel van vraag en aanbod"

"Ik stel de laatste tijd regelmatig vast dat de offertes in Brussel ver boven de ramingen liggen. Er is momenteel een hoogconjunctuur van bouw- en infrastructuurprojecten waardoor het marktmechanisme toelaat dat de aannemers hoge prijzen kunnen vragen, zeker voor Brusselse werven die vaak wat lastiger zijn", stelt bouwmeester Borret vast. "Ik ben wel verrast dat men er niet in geslaagd is tot een herwerking van het ontwerp te komen. Het project voortzetten is nog altijd het beste, niet alleen omdat het een uitstekend ontwerp is, maar ook om het tijdsverlies te beperken. De herontwikkeling van de site Reyers mag niet te veel vertragen en moet vooral het ambitieniveau behouden van projecten zoals het mediacentrum Frame", vindt Borret.


"Uitzonderlijk"

Toch blijft het ook voor de Brusselse bouwmeester uitzonderlijk dat een project van dergelijke omvang wordt stopgezet. "Bij mijn weten is dit momenteel het enige grote project dat om die reden stopgezet wordt. Contractueel kan het altijd, maar het is echt een teken dat de relatie slecht is", besluit Borret.

Bron: Belga

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage