BULK architecten ontwerpt polyvalent centrum voor Lochristi

De bloemengemeente Lochristi heeft grote behoefte aan nieuwe accommodaties voor haar bloeiende sport- en verenigingsleven. In een vlak, suburbaan landschap van serres, hallen en verkavelingen ontwerpt BULK architecten een multifunctioneel gebouw dat het midden houdt tussen een groot huis en een boerenschuur met een sporthal, polyvalente zaal, café en foyer. Het gebouw van de Technische Uitvoerende Dienst van de gemeente op de site sluit aan op het nieuwe complex, met aansluitend een voorziening voor de opslag van goederen.

Het nieuwe gebouw combineert functionele, praktische en organisatorische kwaliteiten met een hoge belevingswaarde. Compactheid, oriëntatie, akoestiek en energetische eisen zijn bepalende factoren voor de opbouw. De ontwerpers opteren voor een helder en leesbaar gebouw, dat toch de nodige ruimtelijke verrassingen in zich draagt en met maximale daglichttoetreding.


Publiek huis

“We willen een groot publiek huis neerzetten dat zijn bewoners en gebruikers uitdaagt en verwelkomt, met een eigen karakter, een warme uitstraling en goede akoestiek”, aldus de ontwerpers.

Iedere deelfunctie krijgt een eigen karakter: de sporthal met gelamineerde houten liggers en houten plafond, verzonken in het landschap; de polyvalente zaal met betonnen cassetteplafond en lage galerijen voor exposities; het café met een licht stalen vlinderdak en de foyer met sculpturale gemetselde wanden.


Duurzaam

Doorgedreven isolatie met rotswol en warmtepompen in combinatie met zonnepanelen zorgen voor een goede energieprestatie van het gebouw. Het gebouw bestaat voornamelijk uit materialen met een zo hoog mogelijke NIBE-score. Waterinfiltratie wordt mogelijk gemaakt door de waterdoorlatende terreinaanleg en de daken worden deels voorzien van groen.

Bron: BULK architecten

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage