BURO II wint voor tweede keer op rij WAF-award in Barcelona

Eén jaar nadat BURO II een WAF-award in de wacht sleepte voor zijn project in China, viel het gisteren (5 november) opnieuw in de prijzen op het World Architecture Festival in Barcelona. Ook deze keer voor een project in een ander continent, meer bepaald het ecotoeristische resort Mero Beach in Dominica. www.vlaamsearchitectuur.be was getuige van dit heuglijke nieuws en had een interview met de overgelukkige architecten van BURO II.

Eén jaar nadat BURO II een WAF-award in de wacht sleepte voor zijn congresscenter in Guanghzou in China, viel het gisteren (5 november) opnieuw in de prijzen op het World Architecture Festival in Barcelona. Ook deze keer voor een project in een ander continent, meer bepaald het ecotoeristische resort Mero Beach in Dominica. www.vlaamsearchitectuur.be was getuige van dit heuglijke nieuws en had een interview met de overgelukkige architecten van BURO II.

    Prestigieuze architectuurprijzen

De WAF-awards vormen één van de belangrijkste internationale architectuurwedstrijden van het jaar. Vanuit 81 verschillende landen werden dit jaar meer dan 630 gebouwen en projecten ingezonden in verschillende categorieën. Een internationale jury heeft hieruit per categorie een shortlist samengesteld. Op het World Architecture Festival dat plaats vond van 4 tot 6 november kregen de genomineerde architecten de kans om hun project nader toe te lichten aan het publiek en aan een panel van drie juryleden. Vervolgens kozen deze juryleden hieruit één project dat bekroond werd met de WAF-award. In de categorie Future Projects – Residential kwam het Mero Beach Project in Dominica van BURO als beste project uit de bus. BURO II moest het in deze categorie opnemen tegen 16 andere bureaus uit onder meer Brazilië, Libanon, China, Australië en Mexico. Van een internationale wedstrijd gesproken. Waarom de keuze van de jury viel op dit project leest u hier.  


De drie bijzonder tevreden architecten van BURO II net nadat ze vernomen hadden dat hun bureau ook dit jaar weer in de prijzen viel: Herman Jult, Brent Turchak en Pieterjan VermoortelMinimal impact op omgeving

 

BURO II werkte voor dit project nauw samen met het befaamde bureau Arup uit Londen. Het is niet evident en het kan ook wat tegenspraak oproepen om op het nagenoeg ongerepte eiland Dominica – niet te verwarren met de Dominicaanse republiek – een groot toeristisch project van meer dan 20.000 m² neer te poten. Dat besefte men maar al te goed bij BURO II en de kracht van het project schuilt precies in het feit dat de impact van het project tot een minimum beperkt wordt door het resort te integreren in de heuvels van het eiland op een zo natuurlijk en ecologisch mogelijke wijze. Gebruikte materialen, maar ook voeding, en het leveren van goederen en diensten aan het hotel zullen zo veel mogelijk van lokale herkomst zijn en ook plaatselijke werkgelegenheid genereren.


Brent Turchak van BURO II verzorgde op professionele wijze op het World Architecture Festival de presentatie van Mero Beach en had zo een belangrijk andeel in deze bekroning. Aan www.vlaamsearchitectuur.be  geeft hij een korte toelichting bij de wedstrijd en het project.Het project omvat een mix van villas, bungalows en appartementen, winkels, hotel, conferentiefaciliteiten en parking. De hoge densiteit van het programma moest a priori zo verdeeld worden dat de impact van de ganse ontwikkeling zo klein mogelijk zou zijn op deze gevoelige locatie. Het programma werd verdeeld over verschillende volumes volgens een ritme van geluid (gebouwen) en stilte (berglandschap). De ontwikkelingsstrategie bestaat uit een systeem dat de volumetrische vormen laat samengaan met de locale topografie.


    
Na de presentatie had www.vlaamsearchitectuur.be een gesprek met Herman Jult en Brent Turchak van BURO II. Op dat moment wisten zij nog niet dat ze binnen enkele uren winnaar zouden worden in hun categorie.


    


De Argentijnse architect en architectuurjournalist Luis O'Grady die deel uitmaakte van de jury, legt uit waarom BURO II volgens hem een terechte winnaar is.

 


 
Meer over dit project leest u hier.

 

Deel dit artikel:
Onze partners